Πώς θα αντιμετωπίσετε το νυχτερινό άσθμα | in.gr

Μοιραστειτε το

Το άσθμα αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τις διόδους αέρα στους πνεύμονες. Ενώ δεν υπάρχουν κύριες αιτίες άσθματος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την πάθηση ή τουλάχιστον να κάνει ένα άτομο ευαίσθητο σε αιτίες άσθματος. Άλλοι παράγοντες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, αν και δεν έχει βρεθεί κανένα συγκεκριμένο «γονίδιο άσθματος», τις παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, την πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ακόμα και την κακή υγιεινή. Τα συμπτώματα άσθματος τείνουν συχνά να χειροτερεύουν την νύχτα και μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Τα συμπτώματα που τείνουν να επιδεινώνονται μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι γιατροί συχνά αναφέρονται σε αυτό ως «νυχτερινό» άσθμα και είναι συχνό σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με άσθμα. Μπορεί να εμφανιστεί με οποιαδήποτε μορφή άσθματος, όπως το αλλεργικό ή το άσθμα που προκαλείται από την σωματική άσκηση. Μελέτη στο Journal of Asthma με 14.000 περίπου ασθενείς επισημαίνει ότι το 60% των ασθενών με συνεχές άσθμα έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή συμπτώματα νυχτερινού άσθματος. Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με εκείνου του κανονικού άσθματος και τείνουν να γίνονται χειρότερα την νύχτα. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν:

-Συριγμός, ήχος που εμφανίζεται όταν αναπνέετε λόγω περιορισμένων αεραγωγών.
-Βήχας που δυσκολεύει τον ύπνο.
-Σφίξιμο στο στήθος.
-Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια.
-Αντιμετωπίστε το νυχτερινό άσθμα φυσικά

Όπως το κανονικό άσθμα, δεν υπάρχει θεραπεία για το νυχτερινό άσθμα, που αποτελεί μια μακροχρόνια πάθηση. Ωστόσο, μπορείτε να διαχειριστείτε το νυχτερινό άσθμα με μια ποικιλία μεθόδων κι φυσικών πρακτικών που αντιμετωπίζουν το τυπικό άσθμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ελαχιστοποιήστε το άγχος: Πολλές είναι μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε τα επίπεδα στρες, από την παρακολούθηση ενός θεραπευτή μέχρι την χρήση ασκήσεων χαλάρωσης όπως η yoga ή και ο διαλογισμός.
Διατηρήστε υγιές βάρος:  Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για το νυχτερινό άσθμα για αυτό και η ισορροπημένη διατροφή με έναν δραστήριο τρόπο ζωής είναι κομβικής σημασίας. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ακόρεστα λίπη και φυτικές ίνες. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να συνδυάσετε την υγιεινή διατροφή με την σωματική άσκηση, που περιλαμβάνει είτε τις κλασικές προπονήσεις αερόβιες ή μυϊκής ενδυνάμωσης είτε πιο εναλλακτικές, όπως το περπάτημα.
Καθαρίστε τα αλλεργιογόνα: Τα ακάρεα σκόνης στο στρώμα σας μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας τη νύχτα. Είναι χρήσιμο να πλένετε τακτικά το στρώμα και την κουβέρτα σας. Επίσης εάν έχετε κατοικίδια, θα ήταν σημαντικό να μην τα φιλοξενείτε στο δωμάτιό σας γιατί φέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους.
Συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε τα έντονα συμπτώματα του νυχτερινού άσθματος κάθε βράδυ που ξαπλώνετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις τεχνικές για έναν καλύτερο ύπνο:

-«Αποσυνδεθείτε» από ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
-Κάντε διαλογισμό λίγα λεπτά πριν ξαπλώσετε για να χαλαρώσετε σώμα και μυαλό.
-Αποφύγετε τον ύπνο με το κατοικίδιο ζώο σας, καθώς τείνουν να φέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους.
-Ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου σας.
-Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα υγραντήρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: gkandri

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...