Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία σας;

Μοιραστειτε το

Χρήσιμα tips για ξεκούραστο ύπνο.

Ένας ενήλικας πρέπει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας από 7 έως 9 ώρες, ώστε να θεωρηθεί πως έχει ξεκουραστεί επαρκώς, ενώ οι ώρες αυτές αυξάνονται όταν μιλάμε για εφήβους και παιδιά, ωστόσο η έλλειψη ύπνου είναι πλέον ένα κοινό πρόβλημα παγκοσμίως. Είναι πολύ σημαντική παράμετρος η συσσώρευση του «χρέους ύπνου», δηλαδή οι ώρες που χάνει από τον ύπνο του ένας ενήλικας επί πολλές ημέρες και τις οποίες «χρωστά» στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα υγείας, που σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη ύπνου.

Ποιες είναι οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου;

Κόπωση και άσχημη διάθεση: Ο οργανισμός που δεν ξεκουράζεται καλά, παρουσιάζει χαμηλή ενεργητικότητα, έντονη υπνηλία, ενώ μοιάζει να «έχει τα νεύρα του», χωρίς λόγο.

Νευρολογικά συμπτώματα: Ο άνθρωπος που δεν κοιμάται σωστά, μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα όρασης, μνήμης, αντανακλαστικών ή/και πρήξιμο των βλεφάρων.

Ιώσεις και λοιμώξεις: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός «ανασυγκροτείται». Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού και άρα σε αύξηση των λοιμώξεων.

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου και είναι πάρα πολλές οι έρευνες που επιβεβαιώνουν πως όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο αυξάνονται οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.

Διαβήτη: Η ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη διαταράσσεται από την έλλειψη ύπνου. Επιπλέον, για τους ασθενείς με διαβήτη, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Παχυσαρκία: Με πολύ απλά λόγια, όποιος δεν κοιμάται αρκετά, τείνει να τρώει περισσότερο και έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών της πείνας.

Ορμονικές διαταραχές: Οι περισσότερες ορμόνες του οργανισμού επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ύπνου, με «πρώτη» την κορτιζόλη, την ορμόνη που επηρεάζει τα επίπεδα του στρες. Επιπλέον, η Τεστοστερόνη, η ορμόνη ρύθμισης του λίπους, η ορμόνη της πείνας αλλά και η ιντελευκίνη 6 και το TNF, ορμονικοί παράγοντες που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή, μπορούν εξίσου να επηρεαστούν αρνητικά.

Για έναν ξεκούραστο ύπνο, πάρε τη δύναμη των υπερτροφών!

Είναι δεδομένο πως η έλλειψη ύπνου είναι ένα ζήτημα υγείας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ώστε να είμαστε υγιείς. «Σύμμαχος» μας στην προσπάθεια αυτή είναι η δύναμη των υπερτροφών, οι οποίες έχουν μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό και βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας & ευεξίας. Πιο συγκεκριμένα, το SUPERFOODS SLEEP MOOD μας δίνει τη δύναμή μας για να έχουμε έναν ολοκληρωμένο & ξεκούραστο ύπνο, χάρη στο σύμπλεγμα υπερτροφών που περιέχει με Πασιφλόρα, Παπαρούνα Καλιφόρνιας, καρπούς του φυτού Jujuba, σε συνδυασμό με φυσική 5-HTP και Μελατονίνη. Με μόλις 1 κάψουλα την ημέρα, μία ώρα πριν τον ύπνο, βοηθά στη μείωση του χρόνου επέλευσης ενός φυσιολογικού ύπνου, ώστε να έχουμε όνειρα…γλυκά!

Αξίζει άλλωστε να γνωρίζουμε ότι με την αγορά κάθε προϊόντος της SUPERFOODS®, παίρνουμε τη δύναμή μας και ταυτόχρονα χαρίζουμε δύναμη σε 100 παιδιά από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» – τα ίδια και τις οικογένειές τους για τέσσερις μήνες*. Ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι εξέχουσας σημασίας να μπορούμε να φροντίσουμε με κάθε τρόπο όσους έχουν πραγματική ανάγκη!

Πέντε απλές συνήθειες για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ύπνου

Σε κάθε περίπτωση, μικρές αλλαγές και συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες, βοηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έλλειψή του. Σημαντικό βήμα ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να οριστεί μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, όσο αυτό είναι εφικτό. Εφόσον καθημερινά πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια πάνω – κάτω ώρα, ο οργανισμός μας συνηθίζει στη διαδικασία αυτή.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, καλό είναι να προηγηθούν οι εξής συνήθειες:

– Το μεσημέρι σταματάμε να πίνουμε οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει καφεΐνη, όπως ο καφές ή το τσάι. Σκοπός είναι μέχρι την ώρα του ύπνου, ο οργανισμός να έχει αποβάλει εντελώς όποια ποσότητα καφεΐνης έχουμε λάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Οποιαδήποτε άσκηση έχει ολοκληρωθεί το λιγότερο τέσσερις ώρες πριν την ώρα του ύπνου. Η καθημερινή άσκηση είναι ευεργετική για τον οργανισμό και για την αντιμετώπιση της έλλειψης ύπνου, αρκεί να προλαβαίνει το σώμα να χαλαρώνει μετά τη γυμναστική και αρκετά πριν φτάσει η ώρα ύπνου.

– Τρώμε βραδινό, κατά προτίμηση ελαφρύ, αρκετή ώρα πριν από τον ύπνο. Ένα βαρύ δείπνο λίγο πριν τον ύπνο, είναι βέβαιο πως θα τον επηρεάσει πολύ αρνητικά.

– Δύο ώρες πριν τον ύπνο κλείνουμε όλες τις οθόνες στο περιβάλλον μας. Smartphones και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο διεγείρουν τον εγκέφαλό μας, την ώρα που επιζητούμε τη χαλάρωση. Είναι καλό να χαμηλώνουμε ακόμα και τα φώτα στον χώρο που βρισκόμαστε πριν τον ύπνο, καθώς αυτό διεγείρει την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη.

Η ενέργεια αφορά την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος SUPERFOODS και έχει διάρκεια έως τις 31/12/2020. Τα προϊόντα SUPERFOODS® διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...