Πότε μια γυναίκα πρέπει να καταψύξει τα ωάριά της; 

Μοιραστειτε το

Κατάψυξη ωαρίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η ψύξη ιστών σε θερμοκρασίες υπό του 0οC, προκειμένου να συντηρηθούν ιστοί και κύτταρα δεν είναι μια νέα ιδέα. Οι πρώτες απόπειρες εφαρμογής της ιδέας αυτής χρονολογούνται στα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά οι αρχικές προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία, αφού η διαδικασία ψύξης – απόψυξης οδηγούσε σε καταστροφή των ιστών αυτών.

Όμως τα χρόνια πέρασαν και η μεθοδολογία ψύξης απόψυξης των ιστών βελτιώθηκε. Έτσι φτάσαμε στο 1953, οπότε και είχαμε τον πρώτο τοκετό νεογνού, του οποίου η σύλληψη επετεύχθη με τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος.

Περαιτέρω βελτιώσεις στη μεθοδολογία αυτή κατά τη δεκαετία του ’70, καθώς και η ανάπτυξη μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης, οδήγησαν στον πρώτο τοκετό από κατεψυγμένο έμβρυο το 1984 και στον πρώτο τοκετό από κατεψυγμένο ωάριο το 1986.

Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πάγια κλινική πρακτική τα ωάρια, που λαμβάνονται μετά από κάποιο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης να γονιμοποιούνται και τα έμβρυα, που προκύπτουν και δεν εμφυτεύονται, να καταψύχονται και να εμφυτεύονται σε επόμενο κύκλο, ώστε η γυναίκα να μη χρειαστεί να ξαναπεράσει την διαδικασία της ορμονικής διέγερσης των ωοθηκών. Αυτή η μέθοδος έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, με λιγότερη ταλαιπωρία της γυναίκας, αλλά και με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

Τι είναι όμως η κατάψυξη των ωαρίων;

‘Οπως αναφέρει ο Δρ.Μενέλαος Λυγνός, MSc, PhD μαιευτήρας, χειρούργος, γυναικολόγος η κατάψυξη ωαρίων παρουσιάζει μεγαλύτερα τεχνικά προσκόμματα σε σχέση με την κατάψυξη εμβρύων. Το ωάριο είναι ένα μεγάλο κύτταρο, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από νερό. Το μεγάλο αυτό ποσοστό νερού συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας «ρωγμών» κατά τη διαδικασία ψύξης – απόψυξης και καταστροφής του γενετικού υλικού. Την πρώτη όμως δεκαετία του ’00 εξελίχθηκε μία νέα μέθοδος ψύξης – απόψυξης των ωαρίων, η οποία ονομάστηκε υαλοποίηση (vitrification). Πρόκειται για μία μέθοδο υπέρ – ταχείας ψύξης των ωαρίων, τα οποία στερεοποιούνται σε μία κατάσταση, που ομοιάζει με γυαλί, εξού και το όνομά της.

Ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να επωφεληθούν της μεθόδου της υαλοποίησης;

Καρκινοπαθείς

Η μέθοδος της κατάψυξης των ωαρίων, ίσως να αποδειχθεί σωτήρια για νεαρές γυναίκες, που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνο. Τέτοιου είδους θεραπείες σε κάποιες περιπτώσεις είναι βλαπτικές για τις ωοθήκες.
Η υαλοποίηση ενδέχεται να βοηθήσει τις γυναίκες αυτές να μην αποστερηθούν τη χαρά της μητρότητας, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να καταψύξουν ωάριά τους πριν την έναρξη της θεραπείας, για να τα χρησιμοποιήσουν μετά το πέρας αυτής.

Γυναίκες, που θέλουν να παρατείνουν την αναπαραγωγική ηλικία

Η γυναίκα, εν αντιθέσει με τον άνδρα, δεν παράγει αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια) για όλη της τη ζωή. Αντίθετα, γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Κάποια από τα ωάρια αυτά θα «ωριμάσουν» και κάποια θα χαθούν.

Σε κάποια στιγμή της ζωή της γυναίκας η ωοθήκες αδυνατούν πλέον να παράξουν ώριμα ωάρια, οπότε και η γυναίκα δεν είναι πια σε θέση να συλλάβει. Τα στοιχεία όμως δείχνουν, πως η μήτρα της και το σώμα της εν γένει είναι σε θέση να παράσχουν τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί ένα μωρό.

Έτσι η κατάψυξη ωαρίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος τεχνητής παράτασης της γόνιμης ηλικίας της γυναίκας. Μπορεί δηλαδή η κατάψυξη ωαρίων να δώσει την ελευθερία στη γυναίκα να τεκνοποιήσει, όταν αυτή κρίνει πως η επαγγελματική, η κοινωνική ή η οικογενειακή της κατάσταση της το επιτρέπει, ακόμα σε ηλικία που θεωρείται πιο «προχωρημένη».

Συμπέρασμα

Η κατάψυξη των ωαρίων με τη διαδικασία της υαλοποίησης ενδέχεται να αποδειχθεί σωτήρια για κάποιες γυναίκες, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουν, πως θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί.

Είναι όμως απαραίτητο οι γυναίκες, που θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρατείνουν την αναπαραγωγική τους ηλικία και να μεταθέσουν την τεκνοποίηση, να είναι πλήρως ενημερωμένες για τις δυνατότητες αυτής της μεθόδου, αλλά και για τις ενδεχόμενες αδυναμίες της.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...