Πότε θα ξέρουμε επίσημα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διεξήγαγαν προεδρικές εκλογές την 3η Σεπτεμβρίου αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημα νικητής και βεβαίως δεν υπάρχει επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ η θητεία του οποίου τερματίζεται αν επιβεβαιωθεί η ήττα του,  στις 20 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν ολοκληρωθεί επίσημα. Οι εκλέκτορες –πρόσωπα που πρόσκεινται στα κόμματα και που τυπικά δεσμεύονται να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους– θα συνεδριάσουν στις 14 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν επίσημα, αφού θα έχουν επισημοποιηθεί τα αποτελέσματα (άρα και οι εκλέκτορες) από το Ανώτατο Δικαστήριο όπου αναμένεται να προσφύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι και να αποφανθεί επί των προσφυγών.

Το νεοσυσταθέν Κογκρέσο αποδέχεται το αποτελέσματα από το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων στις 6 Ιανουαρίου. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει την ψήφο του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων, όπως αναμένεται, θα ορκιστεί το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου –μια ημερομηνία που καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Τρεις λοιπόν είναι οι ημερομηνίες που θα ολοκληρωθεί η ενθρόνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

  • Η 14η Δεκεμβρίου: Ψηφοφορία Εκλεκτόρων
  • Η 6η Ιανουαρίου:  Αποδοχή Αποτελέσματος από Κογκρέσο 
  • Η 20η Ιανουαρίου: Ορκωμοσία νέου Προέδρου  ‘

Για την ώρα λοιπόν οι ΗΠΑ έχουν ηγεσία η οποία ασκεί πλήρως τα συνταγματικά της  δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν ισχύει αυτό που ισχύει σε Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα , στις οποίες αλλάζει χέρια η εξουσία την επομένη των εκλογών.

Αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι η διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας, μια αυτοματοποιημένη διαδικασία μετά το πράσινο φως που έδωσε το General Services Administration (GSA). «Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν νομικά ζητήματα που απαιτούν δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα [των προεδρικών εκλογών] είναι επαρκώς ξεκάθαρο και η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα» ανέφερε σε επιστολή του το Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας. Το GSA ανέφερε σε ανακοίνωση το Σάββατο ότι «επιβεβαιώνει τον προφανή επιτυχή υποψήφιο μόλις είναι ξεκάθαρος ο νικητής βάσει της διαδικασίας που ορίζεται στο Σύνταγμα».

Σε αυτή τη φάση, η ομάδα του νέου προέδρου (Μπάιντεν) μπορεί να έχει στη διάθεσή της ενημερωτικά έγγραφα, να χρησιμοποιήσει πόρους και να αποστείλει εκπροσώπους να επισκεφθούν κυβερνητικούς φορείς.

Πολιτικοί επιστήμονές δήλωσαν στο Reuters ότι είναι αισιόδοξοι για την ανθεκτικότητα αυτού του νομικού πλαισίου. Παρά την εχθρότητα μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατεία, η κυβέρνηση του Τραμπ συμμορφώθηκε νωρίτερα φέτος με τις θεσμικές υποχρεώσεις για τη παροχή ομοσπονδιακών χώρων γραφείων και κυβερνητικών πόρων στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα