Πότε θα έχουμε οριστικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

Μοιραστειτε το

Τα επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα επικυρωθούν αρκετές εβδομάδες μετά το κλείσιμο της κάλπης, με την ημερομηνία της οριστικής καταμέτρησης να διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία.

♦Παρακολουθείστε live ΕΔΩ μέσω της efsyn.gr την πορεία της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης

Εξαιτίας, πάντως, της πολυπλοκότητας της φετινής διαδικασίας και της «στενής μάχης» ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσει να υπάρξει σαφής εκτίμηση αποτελέσματος πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι αυξημένες επιστολικές ψήφοι (εξαιτίας και της πανδημίας) αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην διαδικασία καταμέτρησης, ενώ η κάθε πολιτεία θα χρησιμοποιήσει διαφορετική σειρά καταμέτρησης.

Εάν τα καταμετρημένα αποτελέσματα στις Πολιτείες δείχνουν ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν κερδίζει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, τότε μπορεί να περάσουν ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να μάθουμε το όνομα του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Μέχρι δηλαδή να καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι.

Πιθανή μικρή διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια που θα καθυστερήσουν κι άλλο τη διαδικασία.

Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική ημερομηνία καταληκτική, που προβλέπεται από το Σύνταγμα: η 8η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί οποιεσδήποτε πιθανές ενστάσεις και οι κυβερνήτες των Πολιτειών να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου στέλνοντας τα στην Ουάσιγκτον.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το κολέγιο των Εκλεκτόρων και οι δικοί τους 538 ψήφοι- που στη θεωρία τουλάχιστον θα πρέπει να αντιστοιχούν στη λαϊκή ψήφο των Πολιτειών τους- στέλνονται στον πρόεδρο της Γερουσίας μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Το Κογκρέσο στη συνέχεια με τη νέα σύνθεση, όπως έχει προκύψει από τις εκλογές, συνεδριάζει και τις επικυρώνει σε κοινή συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.

Το σύστημα των εκλεκτόρων της εμμέσου ψήφου δηλαδή, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές «μια βόμβα στην καρδιά του έθνους έτοιμη να εκραγεί». Και φέτος αυτή η «βόμβα» πράγματι μπορεί να βυθίσει τις ΗΠΑ σε μια μεγάλη συνταγματική κρίση.

Γιατί; Με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ να αμφισβητεί εκ των προτέρων τη νομιμότητα εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων και πολλές αναμετρήσεις να προβλέπονται οριακές, η πιθανή έλλειψη σαφών διαφορών μεταξύ των υποψηφίων σε αμφίρροπες Πολιτείες- όπως το Μίσιγκαν, την Βόρεια Καρολίνα ή την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν- μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου: εκεί που τα Πολιτειακά κοινοβούλια ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς και οι κυβερνήτες είναι Δημοκρατικοί τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά για την ίδια Πολιτεία: τα μεν κοινοβούλια που στηρίζουν τον Τραμπ να στείλουν δικούς τους Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες στο κολέγιο να ψηφίσουν, οι δε κυβερνήτες να στείλουν πιστοποίηση ότι την Πολιτεία κέρδισαν οι Δημοκρατικοί μέσω της λαϊκής ψήφου.

Τι συμβαίνει εάν υπάρχει ισοψηφία στην ψήφο των εκλεκτόρων (269-269);

Τότε ο επόμενος πρόεδρος αποφασίζεται από τους εκπροσώπους των Πολιτειών στη Βουλή. Εκεί όμως η κάθε Πολιτεία έχει μια ψήφο ασχέτως από τον αριθμό των βουλευτών που στέλνει στο Κογκρέσο. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση ο μαγικός αριθμός είναι 26 και φυσικά, αφού είναι Πολιτεία και ψήφος, δεν παίζει ρόλο ποιο κόμμα έχει την πλειοψηφία στο Σώμα. Μπορεί οι Δημοκρατικοί να ελέγχουν τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί όμως να ελέγχουν περισσότερες Πολιτείες, ακόμα και με έναν βουλευτή. Εάν υπάρχει και εκεί ισοψηφία, ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία σε ψηφοφορία της Γερουσίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...