Πότε έμαθε ο Λευκός Οίκος ότι μολύνθηκε ο πρόεδρος;

Μοιραστειτε το

Ο Αμερικανός πρόεδρος πετάει κασκέτα στο κοινό σε προεκλογική συγκέντρωση την Τετάρτη λίγο πριν διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό

AP Photo/Alex Brandon

Καίρια τα ερωτήματα για την υγεία του Αμερικανού προέδρου και αν ο Λευκός Οίκος λέει την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του

Πόσος είναι ο «λίγος πυρετός» του προέδρου Τραμπ; Μπορεί ή δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά; Και τελικά, πότε έμαθε ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, με δεδομένο ότι έκανε τεστ κάθε μέρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο;

Η ασθένεια του Αμερικανού προέδρου, λίγες ώρες αφότου διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ», έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις ΗΠΑ, καθώς όλο και αυξάνονται οι φωνές που αμφισβητούν ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε από την αρχή τις αληθινές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, αλλά και για το πότε γνώριζε ότι ο πρόεδρος μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Επίσης ζήτημα τίθεται, αν γνώριζε νωρίτερα από την Παρασκευή και συνέχισε να κάνει προεκλογική εκστρατεία, συναντώντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Ήδη μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στενοί συνεργάτες ανακοινώνουν ότι έχουν επίσης μολυνθεί από τον κορονοϊό, αυξάνοντας την ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγήσει πιθανή απόκρυψη της αλήθειας.

Αιτία, φυσικά, τα ανάμικτα μηνύματα που στέλνει ο Λευκός Οίκος μέσω των επίσημων ανακοινώσεων. Για παράδειγμα, γιατί ενώ στην αρχή ισχυρίζονταν ότι ο πρόεδρος είναι «ενεργητικός», μετά είπαν ότι «αισθάνεται λίγη κόπωση» και έπειτα ότι «πάει στο νοσοκομείο»; Και στο νοσοκομείο, αφού είναι «καλά», γιατί έχει πυρετό, ελαφρά δύσπνοια και λίγο βήχα; Όπως αναφέρει το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε πυρετό από την αρχή, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του και του γιατρού του ότι και ο πρόεδρος και η σύζυγός του είναι καλά και απλώς θα τεθούν σε καραντίνα.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν για «κενό αξιοπιστίας» μετά και τις αναλύσεις και δηλώσεις ειδικών που προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και όχι άδικα, καθώς η κρίση σχετικά με την υγεία του Αμερικανού προέδρου, ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, μπορεί να σηματοδοτήσει και μια άλλη κρίση, πολιτική και συνταγματική.

Οι ειδικοί της υγείας και της εθνικής ασφάλειας αναφέρουν ότι πολλά από αυτά που έχουν δηλωθεί και ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο «δημιουργούν κενά» και «δεν βγάζουν νόημα».

Πρώτον, η σύμβουλός του Χόουπ Χικς διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό το πρωί της Πέμπτης, ενώ η ασθένεια του προέδρου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

«Γιατί περίμεναν να περάσουν 24 ώρες πριν κάνουν τεστ στον πρόεδρο, όταν είχαν αποδεδειγμένα κρούσμα στον στενό κύκλο των επαφών του» αναρωτήθηκε και ο δημοσιογράφος του CNN Κρις Κουόμο.

Σύμφωνα με την Τζουλιέτ Κεϊγέμ, αναλύτρια θεμάτων εθνικής ασφάλειας στο τηλεοπτικό δίκτυο, υπάρχουν πολλά ψέματα:

«Κατ’ αρχάς ότι ο πρόεδρος κάνει τεστ κάθε μέρα. Δεύτερον, ο χρόνος που έγινε το τεστ στην πραγματικότητα. Και τρίτον, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι τα τεστ για κορονοϊό μπορεί να δώσουν αρχικά ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα, μάλλον αυτό έγινε όταν τελικά άρχισαν τα συμπτώματα, και χρειάστηκε να επαναληφθεί μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχει μολυνθεί».

Η Τζουλιέτ Κεϊγέμ τόνισε ότι έγιναν πολλά λάθη από τον Λευκό Οίκο, που δεν εφάρμοσε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν επέβαλε τη χρήση μάσκας, και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για την πρόληψη μετάδοσης του ιού.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Βιολογίας και Ανοσολογίας, Έριν Μπρόματζ, μίλησε για «κολοφώνα ανευθυνότητας», αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ήξερε ότι η Χικς έχει νοσήσει και επέτρεψε στον πρόεδρο την Παρασκευή να ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσι για εκδήλωση συγκέντρωσης χορηγιών.

«Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, αγνόησαν δεκαετίες δεδομένων σχετικών με τη δημόσια υγεία που λένε ότι όταν στο περιβάλλον σου έχεις κάποιον που πάσχει από μολυσματική ασθένεια, πρέπει να μείνεις σε καραντίνα για κάποιο διάστημα», είπε.

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτη Dartmouth εξηγεί ότι είναι γνωστό πως αυτός ο παθογόνος ιός «διαρκεί 14 ημέρες».

«Η οικογένειά μου τέθηκε σε καραντίνα, κάναμε τεστ την περασμένη εβδομάδα γιατί ο γιος μου ασθένησε στο σχολείο. Και επειδή είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί, κάναμε τεστ, περιμέναμε για το αποτέλεσμα, πήραμε σήμερα τα αποτελέσματα. Αφού είμαστε αρνητικοί στον κορονοϊό βγήκαμε από το σπίτι. Αυτό είναι το υπεύθυνο να κάνει κανείς».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...