Πόσο κοντά είμαστε σε τοπικά lockdown – Στα πόσα κρούσματα υπάρχει κίνδυνος – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Το τελευταίο διάστημα τίθεται επιτακτικά το ερώτημα πότε και υπό ποιους όρους μπορεί να έχουμε νέο lockdown, είτε γενικό, είτε σε τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση αποκλείει προς το παρόν το γενικό lockdown, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι αποτελεί ύστατη λύση και τονίζοντας ότι υπάρχει πλειάδα μέτρων πριν φτάσουμε στην καραντίνα. Ωστόσο, τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί. Εξάλλου, και στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, το «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, δηλαδή το επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, περιλαμβάνει μέτρα που προσομοιάζουν με τα lockdown και με τα μέτρα που είχαν ληφθεί την άνοιξη.

«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος παράγοντας, «ο βασικός μας φόβος, αντίθετα με ό,τι λέγεται, είναι να μην υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις ταυτόχρονα – και κυρίως στην Αττική – όμοιες με αυτές του εργοστασίου στη Σκύδρα με τα 114 κρούσματα, οπότε η ιχνηλάτηση και η προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης της νόσου θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 5-6 τέτοιες «υγειονομικές βόμβες» (σε Κρανίδι, εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας, σε περιοχή με Ρομά στη Λάρισα κλπ) από την αρχή της διάδοσης της νόσου όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση, χωρίς σημαντική διασπορά. Όμως αλλεπάλληλα τέτοια συμβάντα, κυρίως στην Αττική, μπορεί να σηματοδοτήσουν δυσάρεστες εξελίξεις».

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα