Πόσο θα κόστιζε στη χώρα να εξετάσει όλο τον πληθυσμό δύο φορές

Μοιραστειτε το

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οικονομική μελέτη που έκανε το ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου η οποία αφορά σε ένα σχέδιο καθολικού ελέγχου με Rapid Test για τον κορωνοϊό διαπίστωσε ότι για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών χρειάζονται συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Το Ίδρυμα εκπόνησε ένα πλήρες Σχέδιο Καθολικού Ελέγχου και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου, Κωστή Κατσανέβα, μέσα σε αυτό εξηγούν πώς μπορεί να γίνει η διεξαγωγή αυτών των τεστ σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και όλα τα αναγκαία εργαλεία που απαιτούνται, όπως τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, τη διαδικασία της οργάνωσης και την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα πλάνο έτοιμο προς υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 10.000 σταθμών διεξαγωγής τεστ ανά την επικράτεια με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου και την διεξαγωγή δωρεάν rapid tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Το Σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Φάση 1 της προετοιμασίας, όπου αγοράζονται τα απαραίτητα τεστ, ο υγειονομικός εξοπλισμός, λαμβάνει χώρα η δημιουργία των σταθμών διεξαγωγής και η διανομή όλων των υλικών σ’ αυτούς.

Φάση 2 αυτή της επικοινωνίας του εγχειρήματος στο κοινό με την οργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας, ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η γνώση και η συμμετοχή των πολιτών.

Φάση 3 η οποία προβλέπει την διεξαγωγή των τεστ με την προσέλευση των πολιτών στα κέντρα, την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε ένα από αυτά για την διεξαγωγή των τεστ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον κάθε πολίτη.

Όσοι θα διαγιγνώσκονται αρνητικοί θα λαμβάνουν με ένα κρατικό πιστοποιητικό, το οποίο θα έχουν πάντα μαζί τους, ώστε να ελέγχονται από τις Αρχές για την εφαρμογή του νόμου. Οι διαγνωσμένοι αρνητικοί θα έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στην επικράτεια, θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, να επισκέπτονται μαγαζιά και να επιστρέψουν στην ζωή τους – φυσικά με κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων.

Αντίθετα, κάθε διαγνωσμένος θετικός αλλά και οι πολίτες οι οποίοι θα επιλέξουν να μην προσέλθουν στην διαδικασία αυτή θα υποχρεώνονται σε απομόνωση μαζί με όσα άτομα συγκατοικεί ο καθένας, για 14 ημέρες. Αυτό θα επιτρέπει την διάγνωση σχεδόν όλων των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα, την απομόνωσή τους και την μείωση της περαιτέρω διασποράς.

Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται τόσο η νομική αντιμετώπιση του παραπάνω σχεδίου όσο και μια πρόταση για το επιχειρησιακό πλάνο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη διεξαγωγή των μαζικών τεστ για την τήρηση των παραπάνω προβλέψεων.  

Σύμφωνα με το πλάνο ο χρόνος που για την διεξαγωγή των τεστ είναι 3 ημέρες. Αρχικά θα γίνουν δύο μαζικοί γύροι τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό με διαφορά 5 ημερών. Έτσι όχι μόνο θα βρεθούν αλλά και θα απομονωθούν όλα τα ενεργά κρούσματα εντός της χώρας μας προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς αλλά και να διασφαλιστεί πως μέσα από την διαδικασία του μαζικού ελέγχου δεν θα διαφύγουν κρούσματα τα οποία θα αποτελούν δυνητικά εστίες κινδύνου.

Σημαντικό σημείο στο Σχέδιο είναι η επανάληψη των μαζικών ελέγχων σε επίπεδο γενικού πληθυσμού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (ή για ολόκληρο το έτος) μια φορά κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο διαγιγνώσκονται όλα τα θετικά κρούσματα που δημιουργούνται με τον χρόνο έστω και εάν αυτά, είναι από ελάχιστες θετικές περιπτώσεις οι οποίες μετέδωσαν τον ιό εντός της χώρας, αποφεύγοντας έτσι ένα νέο ξέσπασμα που θα οδηγήσει σε πίεση του Συστήματος Υγείας και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το κόστος του Σχεδίου είναι πολύ μικρότερο από όσα δαπανούνται σήμερα για την διάσωση της οικονομίας.

Ειδικότερα, το Σχέδιο για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών κοστίζει συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κόστη προετοιμασίας, επικοινωνίας και διεξαγωγής των τεστ.

Κάθε περαιτέρω γύρος μαζικών τεστ έχει συνολικό κόστος 72 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την χώρα. Ως εκ τούτου, εάν η πολιτεία επιλέξει να προχωρήσει σε μαζικά τεστ για 6 μήνες θα χρειαστούν 582 εκατ. ευρώ και για έναν ολόκληρο χρόνο μόλις 1,09 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά δείχνουν την μεγάλη διαφορά μεταξύ των σημερινών πακέτων στήριξης της οικονομίας και του προτεινόμενου σχεδίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κατσανέβας, η ανεύρεση των θετικών κρουσμάτων και η απομόνωσή τους σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή των τεστ καταφέρνει να σπάσει τις αλυσίδες διασποράς, να μειώσει την διασπορά του ιού και εν τέλει να σώσει ζωές ανθρώπων οι οποίοι εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό ίσως και να είχαν άσχημη κατάληξη. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να κλείσει η οικονομία και να πιεστούν περαιτέρω οι πολίτες οικονομικά και ψυχολογικά.

Το σχέδιο όπως λέει, είναι πλήρως εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αποτελεσματικό στην διαχείριση της πανδημίας, την ώρα, μάλιστα, που τα εμβόλια αργούν και το φως δεν φαίνεται ακόμη στην άκρη του τούνελ είναι, ίσως, το μόνο σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών χωρίς τον οικονομικό και ψυχολογικό μαρασμό τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...