Πόσα κρούσματα συνδέονται με πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Σε οικονομική και ηθική εξόντωση του κλάδου αναφέρεται η ομοσπονδία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απέστειλε στις 2 Νοεμβρίου επιστολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλαο Γιατρομανωλάκη σχετικά με το νέο λουκέτο της κυβέρνησης στον Πολιτισμό.

Η ΠΟΘΑ κάνει λόγο για οικονομική και ηθική εξόντωση του κλάδου καθώς και συκοφάντησή του, την οποία έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις της Πολιτείας, και ζητά απαντήσεις σχετικά με τα εξής: πόσα κρούσματα από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα συνδέονται μέσω της ιχνηλάτησης με πολιτιστικές εκδηλώσεις, πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ και οτιδήποτε άλλο στοιχειοθετεί επιστημονικά την ανάγκη αυτού του «τόσο αυστηρού και καταστροφικού πλαισίου».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «ενώ τα θεατρικά και μουσικά σχήματα ολοκλήρωναν τις πρόβες τους και ετοιμάζονταν για τις πρεμιέρες τους ή είχαν μόλις ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν τη χαριστική βολή για τον κλάδο μας, αφού ο Πολιτισμός θα είναι κλειστός για το κοινό για τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα. Τα μέτρα αυτά δεν περιελάμβαναν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα άλλων κλάδων, όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές, πέρα από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, μέτρο που ούτως ή άλλως ισχύει από το τέλος της καραντίνας».

Παράλληλα, η ΠΟΘΑ παρατηρεί «να αναπτύσσεται μια ρητορική στον δημόσιο διάλογο διακινούμενη από εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενη σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα ΜΜΜ δεν είναι εστίες διάδοσης του ιού εν αντιθέσει με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθιστώντας επιτακτικό το άμεσο λουκέτο. Ολη αυτή η μεθόδευση στοχοποιεί τον κλάδο μας, φοβίζει το κοινό, κάτι που θα μας επηρεάσει άμεσα όταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνουν ξανά προσβάσιμες.

Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μία αναίτια επίθεση. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το δικαίωμα που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, ζητάμε να μας προσκομίσετε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καθήμενων (δηλαδή θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες σε αίθουσες συναυλιών με υποχρεωτική χρήση μάσκας και κινηματογραφικές προβολές) αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».

Αποζημιώσεις ζητούν οι θεατρικοί παραγωγοί

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ενωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΠΕΘΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα και λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο».

Στο δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, «η ελληνική θεατρική παραγωγή συνθλίβεται στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Η επιβίωση του θεατρικού κλάδου ως οικονομικού μεγέθους καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατη.

Ο χώρος του Πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου ξεψυχάει. Η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει έμπρακτα τον χώρο του ελληνικού θεάτρου και το σύνολο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, επενδύοντας στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική οικονομία το θέατρο, όπως έπραξαν πλήθος κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου», επισημαίνει η ΕΝΠΕΘΑ και ζητάει:

● Η Ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει ανοιχτά τα θέατρα, ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στον βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lockdown.
● Οσο διαρκεί η πανδημία, οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν να επιδοτούνται με αποζημίωση που ισούται με το 40% των -βάσει αδείας- θέσεων της αίθουσας.
● Να αποζημιωθούν οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης (12 Μαρτίου, 20 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου) με δίκαια και ασφαλή κριτήρια, που να προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων από το 2019 στο 2020.
● Να αποζημιωθούν οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το 20 % της δυναμικότητάς τους βάσει νόμιμης άδειας.
● Να αποζημιωθούν οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες χωρίς κρατική εντολή.
● Να καταρτιστεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων, σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...