Πυρετός για τις e-αποδείξεις

Μοιραστειτε το

Οι φορολογούμενοι πρέπει να υπολογίσουν αν έχουν και πόσο «έλλειμμα» στο απαιτούμενο όριο, το οποίο έχουν περιθώριο να καλύψουν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία και οι φορολογούμενοι πρέπει να αθροίσουν την αξία των αγορών τους και να υπολογίσουν αν έχουν και πόσο «έλλειμμα» στο απαιτούμενο όριο, το οποίο έχουν περιθώριο να καλύψουν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού που λείπει.

Φέτος η αξία των αποδείξεων με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα έχει αυξηθεί αισθητά κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς το ποσό δεν είναι κλιμακωτό, όπως πέρυσι, αλλά οριζόντιο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με πλαφόν τα 20.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Με βάση τα παραπάνω, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ (12.000 x 30%), για εισόδημα 20.000 ευρώ το ποσό διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ, αλλά για εισόδημα 80.000 ευρώ είναι 20.000 ευρώ λόγω του πλαφόν και όχι 24.000 ευρώ.

Ωστόσο, αν η αξία των αποδείξεων υπολείπεται του απαιτούμενου ορίου, στη διαφορά επιβάλλεται πέναλτι 22%. Ετσι, αν φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ δεν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ αλλά 4.000 ευρώ, επί της διαφοράς των 500 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 110 ευρώ (500 χ 22%).

Αλλο παράδειγμα: φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ (20.000 x 30% = 6.000 ευρώ). Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους π.χ. 4.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (6.000-4.000) θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 x 22% = 440 ευρώ).

Εξαιρούνται από το μέτρο:

■ Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίος έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του φορολογικού έτους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

■ Οι φορολογούμενοι που οι δαπάνες τους εντός του φορολογικού έτους για καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη) υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους. Σε αυτή την περίπτωση, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Πηγή
Author: Μάριος Χριστοδούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...