«Πυρήνας» Covid-19 η γαλλική Γερουσία, ρεκόρ εβδομάδας στην Ισπανία

Μοιραστειτε το

Γαλλικό μπιστρό, καφεδάκι και… μάσκα

AP Photo/Bob Edme

Μία μέρα πριν από την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας σε εννέα μεγάλες πόλεις της Γαλλίας έγινε γνωστό ότι θετικοί στον κορονοϊό έχουν διαγνωστεί περίπου 10 γερουσιαστές, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διενέργειας τεστ στο γαλλικό νομοθετικό σώμα. Την ίδια ώρα νέα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η Ισπανία.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας -περίπου 100 άτομα που εξετάστηκαν σε εθελοντική βάση- και τίθενται σε αυτοπεριορισμό όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, συνεργάτες και εργαζόμενοι στο Σώμα. Μετά τα αποτελέσματα των τεστ έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης μεταξύ και των υπολοίπων μελών του Σώματος. 

«Ήταν αυτονόητο ότι θα είχαμε κι εμείς κρούσματα, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η πανδημία», δήλωσε ο επικεφής των Σοσιαλιστών στη Γερουσία, Πατρίκ Κανέ.

Αφίσες για τη διενέργεια τεστ με ραντεβού σε κέντρο ελέγχου για τον κορονοϊό στη Λιλ της Γαλλίας

AP Photo/Michel Spingler

Τα στοιχεία για τη Γαλλία είναι αποκαλυπτικά. Μέσα σε μία εβδομάδα, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου τα θετικά τεστ αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες, φτάνοντας στο 12,2% – στους συμπτωματικούς το ποσοστό φθάνει το 22%. 

Οι ηλικίες που επηρεάζονται περισσότερο είναι από 15 έως 44, ωστόσο στις ηλικίες 65-74 τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 19%. Στης ΜΕΘ η αύξηση στις εντατικές είναι 1,9% και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει τους 910.

Από αύριο Σάββατο, τίθεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για εννέα μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για ένα μήνα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, των πάρτι και των γάμων.

Βέβαια, στην Τουλούζη μία από τις εννέα πόλεις, λίγες ώρες πριν από την επιβολή των μέτρων, το διοικητικό δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση που έλεγε ότι κλείνουν 15 ημέρες τα μπαρ, ενώ επιβάλλονται κι άλλοι περιορισμοί στα εστιατόρια. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι «δεν έχει αποδειχθεί ότι το λουκέτο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και ανάλογο με το σκοπό της αναχαίτησης της διασποράς του Covid-19».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί, υπουργός Μεταφορών, είπε ότι θα πραγματοποιούνται έως τα τέλη Οκτωβρίου τεστ αντιγόνων (rapid test) στα γαλλικά αεροδρόμια, κυρίως στις αναχωρήσεις προς προορισμούς, όπως οι ΗΠΑ ή η Ιταλία, και στις αφίξεις από χώρες που είναι «στο κόκκινο».

Η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας στην Ισπανία

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα 15.186 μολύνσεις και 222 θανάτους, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας. Η χώρα της Ιβηρικής, με την πρωτεύουσα Μαδρίτη σε καθεστώς συναγερμού, έχει συνολικά από την αρχή της πανδημίας καταγράψει 936.560 κρούσματα και 33.775 νεκρούς από κορονοϊό. Μέτρα έχουν ληφθεί εκτός από τη Μαδρίτη, στην Ανδαλουσία, τη Ναβάρα, την Καταλονία και τη Γαλικία. 

Διαδήλωση εργαζομένων στην εστίαση στη Βαρκελώνη

AP Photo/Emilio Morenatti

Παρ’ όλα αυτά εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην Καταλονία, έπειτα από απόφαση των αρχών με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από το βράδυ της Πέμπτης και θα ισχύσει για 15 ημέρες, ενώ επιτρέπεται μόνο το «ντελίβερι».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...