Πρώτη επαφή με Μπλίνκεν για τους «27»

Μοιραστειτε το

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν

Carlos Barria/Pool via AP

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ● Συζητείται ο συντονισμός για τις περιφερειακές κρίσεις και για τις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα ● Νέο άνοιγμα στις ΗΠΑ επιχείρησε ο Ερντογάν.

Tην πρώτη συζήτηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, θα έχει σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι «27» θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα τις σχέσεις με τη Ρωσία υπό το πρίσμα της υπόθεσης Ναβάλνι και την επεξεργασία νέου καταλόγου κυρώσεων από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ, αν και δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα περιληφθούν. Θα συζητηθούν επίσης η στάση της Ε.Ε. για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Επειτα από πολλούς μήνες εκτός ημερήσιας διάταξης είναι το θέμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, όμως η τηλεδιάσκεψη γνωριμίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αντ. Μπλίνκεν εκτιμάται ότι θα ανοίξει όλη την ατζέντα, για τις κρίσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης και την επιστροφή των ΗΠΑ στις εξελίξεις γύρω από την περιοχή.

Οι «27» περιμένουν να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα των προθέσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τη Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο και κυρίως τη νέα σχέση που θέλει με την Ε.Ε. για τη διαχείριση των περιφερειακών κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί το θέμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, καθώς στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η λήψη αποφάσεων, ενώ πριν από τη σύνοδο το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν προσπάθησε να κάνει άλλο ένα άνοιγμα προς Ουάσινγκτον και με δήλωση που ανήρτησε στο twitter το Σάββατο, τονίζει ότι «τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας και ΗΠΑ είναι περισσότερα από τις διαφορές» και προσθέτει πως «προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών, win-win».

Η έκθεση προόδου για την Τουρκία που καταρτίζει ο Ζ. Μπορέλ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις παραμονές της συνόδου κορυφής στις 25 Μαρτίου, καθώς η πορεία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας είναι νωρίς για να αξιολογηθεί, την ώρα μάλιστα που δεν έχει οριστεί ο επόμενος γύρος και η Αγκυρα ανήγγειλε έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το διάβημα της Αθήνας είναι αβάσιμο διότι το «Τσεσμέ» διενεργεί υδρογραφικές έρευνες, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί με στρατιωτικές ασκήσεις.

Το Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό, η αναβολή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης θεωρείται δεδομένη και αναζητείται ήδη ημερομηνία για τον Απρίλιο, μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. Εν τούτοις η κινητικότητα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς την Τρίτη ο Ζ. Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη (ορίστηκε νέα ημερομηνία επίσκεψης του εκπροσώπου της Ε.Ε. στη Λευκωσία, στις 5 Μαρτίου), την Πέμπτη ο Ν. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σ. Μισέλ, το Σάββατο με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Για την πενταμερή το ζήτημα με την Ε.Ε. είναι εάν θα παραστεί στις συνομιλίες καθώς η Τουρκία και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερ. Τατάρ θεωρούν ότι δεν είναι χρήσιμη η ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διάσκεψη, πλην όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και οιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι συμβατή και με τις Συνθήκες της Ε.Ε. Πέρα από την πενταμερή όμως τους αξιωματούχους της Ε.Ε. απασχολεί η προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

Ο Ζ. Μπορέλ παράλληλα με την έκθεση προόδου για την Τουρκία έχει αναλάβει να καταρτίσει κατάλογο νέων προσώπων για την επιβολή κυρώσεων αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά θα είναι οξύμωρο από τη μία να παρουσιάζονται προτάσεις της «θετικής ατζέντας» και από την άλλη νέα «περιοριστικά μέτρα».

Πηγή
Author: Μπάμπης Αγρολάμπος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...