Πρώτη «ανάσα» για τα θέατρα -Πώς θα λειτουργήσουν, πώς αποφεύχθηκε το «πλαφόν», τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Ανατροπή των χειρότερων σεναρίων επιτεύχθηκε την ύστατη ώρα για τον χώρο του Πολιτισμού, αφού τα μέτρα λειτουργίας θεάτρων και κινηματογράφων που ανακοινώθηκαν είναι ευνοϊκότερα από το αναμενόμενο. Χωρίς πλαφόν για τις μεγάλες αίθουσες και με το υπουργείο Πολιτισμού ήδη να σχεδιάζει τις επιδοτήσεις θέσεων.

Κλίμα ανακούφισης επικρατεί από τις 6:00 το απόγευμα και μετά στον χώρο του Πολιτισμού, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας θεάτρων και κινηματογράφων.

Μετά τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις με βάση τη διεθνή πρακτική που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και τις καθημερινές διασκέψεις, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία αποφάσισαν να μην μπει πλαφόν στον αριθμό των θεατών ανά αίθουσα. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο τρία (που βρισκόμαστε τώρα) θα επιτρέπεται κάλυψη των θέσεων κατά 30%, στο επίπεδο δύο κάλυψη κατά 50%, ενώ στο επίπεδο ένα κατά 65%.

Η χρήση μάσκας φυσικά θα είναι υποχρεωτική, ενώ δεν θα γίνονται διαλείμματα. Ηδη το Θέατρο Παλλάς ανακοίνωσε πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα λειτουργήσει τελικά το θέατρο Παλλάς. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά ο θεατρικός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος του Παλλάς των 1.500 θέσεων, Πάνος Κατσαρίδης: «Τα κλειστά θέατρα ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα! Το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε να βελτιώσει τις πληρότητες με την κατάργηση του πλαφόν θεατών τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά θέατρα. Η πληρότητα θα είναι στην αρχή μικρή, μα η ελπίδα μας μεγάλη. Το ”Τρίτο Στεφάνι” έρχεται!!!».

Τι σήμαινε όμως το πλαφόν, που είχε προκαλέσει τρόμο κυρίως στις μεγάλες αίθουσες; Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, θα υπήρχε ανώτατο όριο 150 θέσεων για τις αίθουσες αυτές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των αιθουσών με 300 θέσεις, το ανώτατο όριο θεατών θα είναι 90. Στις περιπτώσεις των αιθουσών από 300 θέσεις και πάνω, ο ανώτατος αριθμός θα είναι 150 θεατές.

Οι αλγόριθμοι για τις επιδοτήσεις

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Πολιτισμού εργάζονται πυρετωδώς για το πλαίσιο των επιδοτήσεων και τον καθορισμό των αλγορίθμων που θα οδηγήσουν στα ποσά που θα διατεθούν ανά θέατρο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida. Μια δύσκολη εξίσωση, σωτήρια όμως για τη λειτουργία και επιβίωση του χώρου του Πολιτισμού.

Oπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, χθες, σε συνέντευξή της στο iefimerida: «Αυτό είναι κάτι που ήδη ετοιμάζουμε με το υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για την επιδότηση των θέσεων. Είναι στην ίδια λογική της επιδότησης θέσεων στα αεροπλάνα, που ίσχυε στην αρχή της πανδημίας. Αυτό που εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Εργασίας είναι σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο γενικών γραμματέων, να υπάρξει συνεργασία, ώστε να τεθούν κατάλληλες προϋποθέσεις για τις αίθουσες παραστατικών τεχνών».

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα