Πρώτα σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας, κάτω από το 1 το Rt

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα πρώτα θετικά σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας στη χώρα μας επισήμαναν σήμερα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και πως πρέπει να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των μέτρων.

Και οι δύο ανέφεραν ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt)  έπεσε κάτω από το 1. 

Ειδικά στην Αττική (σήμερα καταγράφηκαν 255 κρούσματα) σημειώθηκε πτώση του αριθμού νέων κρουσμάτων κατά 30%  και στη Θεσσαλονίκη (213 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) καταγράφεται πτώση 20%.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «σαφείς ενδείξεις μείωσης», αλλά προειδοποίησε ότι «παραμένουν εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά κρούσματα» και ότι απαιτείται «εξαιρετική προσοχή ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων».

Στην Ατική το ποσοστό θετικότητας είναι λίγο κάτω από το 7,5% είπε ο Π. Αρκουμανέας, ενώ πανελλαδικά είναι κοντά στο 9%.

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε επίσης ότι αριθμός των κρουμσάτων μειώθηκε, αλλά σχολίασε ότι «τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους», και αυτό «το βλέπουμε στην κίνηση». Είναι «κομβικής σημασίας η συμπεριφορά όλων μας», τόνισε κάνοντας έκκληση στην αυστηρή προσήλωση στα μέτρα για τον κορονοϊό.

Όσον αφορά στον ορίζοντα για χαλάρωση του lockdown η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «η μεγάλη διασπορά και η πίεση των ΜΕΘ είναι τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας». Όπως είπε θα ήταν «ιδεατό» αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας.

Τέλος, έκανε έκκληση σε όλους να μην αμελούν την υγεία τους επειδή φοβούνται τα νοσοκομεία μην τυχόν και κολλήσουν τον ιό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...