Πρώτα εμβολιάζονται οι «δικοί μας», μετά οι κοινοί θνητοί…

Μοιραστειτε το

Απίστευτη πρόκληση του κοινού νου από την κυβέρνηση συνιστά η μακρά λίστα κυβερνητικών στελεχών -όχι μόνο πρωτοκλασάτων αλλά και χαμηλόβαθμων- που εμβολιάστηκαν πριν από τους πλέον ευπαθείς ή τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής ● Το φαινόμενο ασφαλώς ξεφεύγει από τα όρια του «συμβολικού εμβολιασμού» και φτάνει σε επίπεδο… επιτελικού ρουσφετιού.

Σε υπόθεση «ημετέρων» μετέτρεψε τον εμβολιασμό κατά του ιού της πανδημίας η κυβέρνηση. Επέλεξε να κάνει τη δική της προτεραιοποίηση, ακυρώνοντας εκείνη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που προτάσσει υγειονομικούς και ηλικιωμένους. Από την αρχή της εβδομάδας το πανελλήνιο παρακολουθεί το «επιτελικό κράτος» να παρελαύνει στα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εμβολιαστεί πριν από τους ευπαθείς και τους ευάλωτους. Χθες φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να αναβληθούν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των «μαχητών της πρώτης γραμμής» του εξειδικευμένου νοσοκομείου νοσημάτων θώρακα «Σωτηρία»!

Mετά τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου, πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν και μέρος του πληθυσμού που είναι επιφυλακτικό απέναντι στον εμβολιασμό, είδαμε υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, προέδρους φορέων -οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία, που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο- και στρατιωτικούς να εμβολιάζονται ο ένας μετά τον άλλον σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το Μαξίμου έδωσε αρχικά μία λίστα με 45 αξιωματούχους στις 23 Δεκεμβρίου, ακολούθησε μια «άτυπη ενημέρωση» για ορισμένους ακόμα «επιτελικούς» στις 27 Δεκεμβρίου, που θα εμβολιαστούν ώς τις 10 Ιανουαρίου, αλλά η πραγματική λίστα περιλαμβάνει 126 επίλεκτους που θα προηγηθούν και θα έχουν εμβολιαστεί με τα πρώτα εμβόλια ώς το τέλος Ιανουαρίου. Και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα έχει παραλάβει όχι τις αρχικές εκατομμύρια δόσεις (2 εκατ. και πλέον κάθε μήνα) που μας έλεγε ο υπουργός Υγείας στις 18 Νοεμβρίου, αλλά λιγότερες από 100.000 (93.600).

Δεν κρύβονται καν!

Τα σχετικά σόου -αφού οι περισσότεροι εμβολιασμοί έτυχαν τηλεοπτικής κάλυψης- έλαβαν χώρα στο «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», το «Αττικόν» και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Πατρών και Ιωαννίνων. Χθες το πρωί εμβολιάστηκαν, με κάμερες και φώτα, οι υφυπουργοί Υγείας Ζωή Ράπτη και Βασίλης Κοντοζαμάνης στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων αντίστοιχα, αλλά και οι γενικοί γραμματείς Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος στο ΑΧΕΠΑ και το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και ο Ν. Χαρδαλιάς στο «Αττικόν».

«Οι πατρίκιοι εμβολιάζονται πρώτοι» είναι προφανώς το μήνυμα προς τους πολίτες. Στην Ελλάδα μόνο. Στη Δανία η πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί παρά μόνο όταν έρθει η σειρά της για να μην υπερκεράσει τη σειρά κανενός. Το ίδιο και στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας το ποτήρι ξεχείλισε χθες με την αναβολή περίπου 30 ραντεβού για εμβολιασμό υγειονομικών του Νοσοκομείου Σωτηρία. Τη σειρά τους πήραν υπουργοί, στρατιωτικοί και παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης των «αρίστων»! Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε ο γενικός γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η υπεύθυνη νοσηλεύτρια για τους εμβολιασμούς δέχτηκε τηλεφώνημα το βράδυ της Δευτέρας ότι πιθανώς να αναβληθούν οι εμβολιασμοί υγειονομικών της επομένης για να προηγηθούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα επιτελεία τους. Ο εμβολιασμός τους έγινε στο ένα από τα δύο εμβολιαστικά ιατρεία που διαθέτει το νοσοκομείο, το οποίο αφιερώθηκε στους υψηλά ιστάμενους, παρουσία μάλιστα αναισθησιολόγου για να αντιμετωπιστεί άμεσα το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας παρενέργειας!

Μόλις ενημερώθηκαν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου για τις αναβολές στον εμβολιασμό συναδέλφων τους πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή, ενώ η ΔΑΚΕ (παράταξη των γιατρών που πρόσκεινται στη Ν.Δ.) του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας το γεγονός και προσθέτοντας ότι εμβολιάστηκαν μέχρι και φίλοι του διοικητή! Ακολούθησε επικοινωνία εκπροσώπου του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΕΙΝΑΠ) με τον διοικητή, ο οποίος για να δικαιολογηθεί είπε ότι ήρθαν αναπάντεχα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που βρίσκεται απέναντι, στρατιωτικοί για να εμβολιαστούν!

Μετά τον σάλο, ο διοικητής δανείστηκε δόσεις από άλλα νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν κάποιοι από τους εργαζόμενους στο «Σωτηρία» που είχε προγραμματιστεί, αλλά όχι όλοι – πέντε έμειναν για σήμερα. Το απόγευμα ο Σωκράτης Μητσιάδης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπήρξε «αστοχία στον προγραμματισμό»!

Αν, όμως, γίνονται «αστοχίες» σε αυτή τη μικροκλίμακα της επιχείρησης, τι θα γίνει με τον εμβολιασμό ολόκληρης της χώρας; Στη συνέχεια ανακοίνωση εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για πραγματοποίηση περισσότερων εμβολιασμών από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά, εξ ου και η καθυστέρηση… Το αποκορύφωμα ήταν η διάψευση της καταγγελίας του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο τελευταίος, αφού το πρωί «υποδέχτηκε» σε απευθείας μετάδοση τις 83.850 δόσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μίλησε για «δημιουργία εντυπώσεων», για «εξυπηρέτηση άλλων σκοπών και όχι της αλήθειας» και επανέλαβε τα περί προβλήματος προγραμματισμού.

«Ημουν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο ενδεχομένως μπορεί να γίνουν και μικρά λάθη, αστοχίες, να τα διορθώσουμε, να δεχτούμε την κριτική. Ομως όλα τα πράγματα έχουν ένα μέτρο και ένα όριο» δήλωσε το βράδυ στον ANT1 ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, για να συνεχίσει πιο προκλητικά: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς που θα εμβολιάσουμε και μετά τα γηροκομεία μας, τις κλειστές δομές και μετά τις ευπαθείς ομάδες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε αυτή τη δυνατότητα, για λόγους ασφαλείας, για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος. Τους εμπιστεύομαι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες».

Η μόνιμη σταθερά -η επίκληση των ειδικών, των επιστημόνων- γίνεται εξοργιστική όταν το κυβερνητικό αφήγημα των εθνικών σχεδίων και της προτεραιοποίησης ξεμπροστιάζεται. Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» -και όχι μόνο- δεν υπάρχει σχεδιασμός, προτεραιότητα, κανόνες για τον εμβολιασμό. Γιατροί του νοσοκομείου (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») μας λένε ότι ο εμβολιασμός γίνεται με μέσον, δεν προηγούνται όσοι έρχονται σε επαφή με τον Covid, εμβολιάζονται άνθρωποι που είναι μακριά από τον ιό, νέοι σε ηλικία κ.λπ.

Οι ευπαθείς

Η αλήθεια είναι ότι για κάποιους το εμβόλιο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: για τους νοσηλευτές των Επειγόντων του Νοσοκομείου Σωτηρία, τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, τους υγειονομικούς από τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», μέχρι το πιο μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, που αντιμετωπίζουν καθημερινά έναν δυνητικά θανατηφόρο κορονοϊό.

Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, σε οίκους ευγηρίας, σε μονάδες αποκατάστασης κ.ο.κ. μήνες τώρα. Ολοι αυτοί παρακολουθούν αγωνιώντας τα λιγοστά εμβόλια που έχουν φτάσει στη χώρα μας -γιατί και αυτός ο προγραμματισμός έπεσε έξω- να ξοδεύονται με τυμπανοκρουσίες στους επίλεκτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση τα έχουν λιγότερο ανάγκη. Αυτό είναι το ζήτημα ουσίας. Και συμβολισμού!

Πηγή
Author: Ντάνι Βέργου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...