Πρόταση να απορριφθεί έφεση της Ουγγαρίας κατά του ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο

Μοιραστειτε το

© Senatorjoanna | Dreamstime.com

Νομικός σύμβουλος στην Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η έφεση της Ουγγαρίας, με την οποία ζητά να σταματήσει η διαδικασία ελέγχου που ξεκίνησε το Ευρωκοινοβούλιο για να ελέγξει αν εφαρμόζει τις αρχές της Ένωσης, πρέπει να απορριφθεί.

Το 2018 το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα για να ελέγξει αν η Ουγγαρία τηρεί τις αρχές της ένωσης όσον αφορά το συνταγματικό, εκλογικό σύστημα, τη διαφθορά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Ουγγαρία ζητά να σταματήσει η έρευνα, ως παράνομη, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μιχάλ Μπόμπακ, μέλος του σώματος των Γενικών Συνηγόρων που έχουν αρμοδιότητα να συμβουλεύουν το Δικαστήριο της Ε.Ε. χωρίς η πρότασή τους να θεωρείται δεσμευτική -αν και σχεδόν πάντα γίνεται δεκτή- υποστηρίζει ότι η προσφυγή της Βουδαπέστης δεν έχει νομική βάση.

Η έρευνα αποφασίστηκε με βάση το Άρθρο 7 της Σύμβασης της Ε.Ε., το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 448 υπέρ και 197 κατά ενώ 48 ευρωβουλευτές απείχαν. Η έφεση της Ουγγαρίας βασίστηκε σε αυτή ακριβώς την αποχή, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία δεν είναι έγκυρη. Υποστηρίζει ότι χωρίς την αποχή των 48 δεν θα ήταν εφικτή η επίτευξη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Μπόμπακ, όταν κάποιος απέχει, η ψήφος του δεν μπορεί να προσμετράται υπέρ κανενός, ενώ οι ευρωβουλευτές γνώριζαν ότι αν απόσχουν, οι αποχές δεν προσμετρώνται στο αποτέλεσμα. Συνεπώς η απόφαση για να ξεκινήσει η έρευνα είναι έγκυρη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...