Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα: Τελειώνει…το ματς στη Βουλή με μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα

Μοιραστειτε το

Η αυλαία στο τριήμερο κοινοβουλευτικό μπρα-ντε-φερ που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πέφτει στις οκτώ το βράδυ. Η απήχηση όμως της πρωτοβουλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα φανεί στο χειροκρότημα, διότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό ερέθισμα, ούτε τα ερείσματα που να της προσδίδουν θετικό πολιτικό πρόσημα.

Κατά την κυβέρνηση επιβεβαιώνονται οι ερμηνείες αλλά και οι προβλέψεις από την πρώτη στιγμή ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών. Ξοδεύει όπως αναφερόταν από την πρώτη στιγμή, στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία ένα μείζον όπλο με το οποίο η κοινοβουλευτική δημοκρατία ενισχύει τη φαρέτρα της μειοψηφίας. Η επιλογή όμως του ΣΥΡΙΖΑ, αδρανοποιεί όπως λένε γαλάζιες πηγές, την ισχύ των συγκεκριμένων «πυρών», μετατρέποντας σε άσφαιρα. Γιατί η προσπάθεια εναλλαγής του πολιτικού κάδρου όπως αναφέρεται από τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη συνέπιπτε χρονικά με την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και με την εν εξελίξεις κρίση με την Τουρκία.

Στην ανάλυση που γίνεται είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ενέργεια που εντέλει βάζει σε ρόλο απολογούμενου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αναφορές από του βήματος της Βουλής αλλά και σε δημόσιες παρεμβάσεις των υπουργών, που βλέπουν ως βασικό στόχο της κίνησης του Αλέξη Τσίπρα τον πρώην τσάρο και υπουργό Οικονομικών της δικής του κυβέρνησης. Αναδεικνύοντας την… «εύγλωττη» στάση του ίδιου του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος επέλεξε να επιδοκιμάσει καθιστός και με χλιαρό χειροκρότημα την ανακοίνωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καταθέτει πρόταση μομφής. Ακόμη ως ενδεικτική της σπουδής και της πλημμελούς προετοιμασίας αναφέρεται και το ίδιο το έγγραφο της πρότασης δυσπιστίας.

Μέσω του σφυροκοπήματος στην ολομέλεια υπενθυμίζεται προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ενόσω το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία βρισκόταν σε διαβούλευση επί σχεδόν τρεις εβδομάδες, αλλά και όταν στο κοινοβουλευτικό χρονόμετρο ήδη γράφονταν τα πρώτα χιλιόμετρα, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλώς δεν είχε εγείρει ζητήματα, αλλά δεν είχε προβεί καν σε κάποιο σχόλιο για το νομοσχέδιο. Στην ίδια κατεύθυνση η γαλάζια αντεπίθεση στο κοινοβούλιο ρίχνει βέλη πολιτικής υπενθύμισης προς τα αντιπολιτευτικά έδρανα δυο σημαντικών ορόσημων για το επίμαχο θέμα.

Η καθιέρωση το 2017, δηλαδή επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επαίρεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών με την καταγραφή συνολικά 25.000. Επιπλέον την ρητή κατάργηση δια νόμου τον Φεβρουάριο του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν κάτι που αναμένεται να κάνει μετά τους υπουργούς, και ο πρωθυπουργός στην ομιλία ότι κατά η εισαγωγή των νομοσχεδίων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πρώτη κατοικία, τύγχαναν της θετικής υποδοχής των τραπεζών.

Στον αντίποδα όμως και όπως αναμένεται να επισημανθεί οι επισφάλειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν συστατικό ενίσχυσης του αρνητικού αφηγήματος κατά των τραπεζών. Μια πολιτική παλινδρόμηση όπως την χαρακτήριζαν κοινοβουλευτικά στελέχη, σε πλήρη αρμονία με την τακτική ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως όπως σημείωναν δεν ασκεί κάποιου είδους επίδραση στην κοινωνία.

Είναι επίσης σαφές ότι για την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας λειτούργησε συσπειρωτικά για την ίδια και ταυτόχρονα επιδείνωσε τα προβλήματα αντισυσπείρωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή είναι μια διαπίστωση που δεν μεταβάλλεται από το «σωσίβιο», που όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη,εν μέσω του κοινοβουλευτικού ναυαγίου της, αναζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση στην αποστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για «εθνικισμό των 12 ναυτικών μιλίων». Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη διατύπωση δεν διέλαθε της ευρύτερης πολιτικής προσοχής αλλά μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε δοθεί κάποια διευκρίνιση από πλευράς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο τρίτο ημίχρονο του κοινοβουλευτικού ματς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 935 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 91 οι διασωληνωμένοι

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...