Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου με «υποχωρήσεις» από το ΤΧΣ από τους βασικούς μετόχους της Πειραιώς

Μοιραστειτε το

Πυκνές είναι οι εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σήμερα έγινε γνωστό πως έχει κατατεθεί από κάποιους μετόχους της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρόταση για αύξηση κεφαλαίου με ειδικούς όρους. 

Ακόμη, έγινε γνωστό πως εξετάζεται και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην τράπεζα με πλούσια κίνητρα, ενώ διευκρινήσεις υπήρξαν και για το θέμα του ελέγχου που διενεργεί η Grant Thornton για τις διαγραφές δανείων την περίοδο 2011-2015. Πάντως, από το πρωί η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει πτώση και υποχωρεί κατά 12%.

Ειδικότερα, σήμερα έγινε γνωστό πως θα εξετασθεί στο σημερινό ΔΣ του ΤΧΣ πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 800 εκατ ευρώ, που έχουν καταθέσει οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοί της, ο Τζον Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville.

Η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατρέψει τα CoCos ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ, σε μετοχές. Μετά την μετατροπή το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα θα αυξηθεί στο 58%, αλλά εάν ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, σχεδόν θα μηδενισθεί (σ.σ. ανάλογα την τιμή που θα γίνει η αύξηση).

Υπηρεσιακά στελέχη που ρωτήθηκαν για το θέμα ξεκαθάρισαν πως η πρόταση δεν θα έχει κάποια τύχη. Η τράπεζα από την πλευρά της ενημέρωσε πως «σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της» και πως θα «ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Αλλά η είδηση της πρότασης για αύξηση κεφαλαίου δεν είναι η μόνη γύρω από την τράπεζα. Σήμερα έγινε γνωστό πως έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου η Διοίκηση του ιδρύματος θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει η τράπεζα θα προβλέπει πλαφόν αποζημίωσης για την οικειοθελή αποχώρηση που θα είναι αυξημένο στις 180.000 ευρώ!

Τέλος, σε σχέση με το ζήτημα του ελέγχου που διενεργεί η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton στην Τράπεζα Πειραιώς για διαγραφές δανείων την περίοδο 2011-2015, στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ δεν θέλησαν να απαντήσουν για το εάν παρακολουθούν το σχετικό έλεγχο και για το εάν θα εντάξουν τα ευρήματά του στο ειδικό πρόγραμμα αξιολόγησης δανείων που τρέχουν για εφέτος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...