Πρόσκληση Μαδούρο προς Μπάιντεν να «γυρίσουν τη σελίδα»

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε χθες Σάββατο τον νέο ομόλογό του των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, να «γυρίσουν τη σελίδα», διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει «νέο δρόμο» στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, που διακόπηκαν πριν από δύο χρόνια.

«Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε νέο δρόμο στις σχέσεις μας με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου, της επικοινωνίας και της κατανόησης», τόνισε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε υποστηρικτές του.

«Η Βενεζουέλα, αυτή η Βενεζουέλα του 21ου αιώνα, μπολιβαριανή και επαναστατική, είναι έτοιμη να γυρίσει τη σελίδα», να αφήσει πίσω τις συγκρούσεις με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε.

Σαρωτικές κυρώσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε σαρωτικές, παραλυτικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού της τομέα από το 2019, για να ανατρέψει το σοσιαλιστικό καθεστώς του κ. Μαδούρο, που χαρακτήριζε «δικτάτορα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε, ακολουθούμενη από αυτές περίπου 50 άλλων χωρών, τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου 2019, κατηγορώντας τον Νικολάς Μαδούρο ότι κέρδισε «με απάτη» τις προεδρικές εκλογές του 2018, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.

«Πριν από δύο χρόνια, αναγκάστηκα να αντιδράσω με ισχύ και με αξιοπρέπεια και ως αρχηγός του κράτους να διακόψω όλες τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την τότε αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Μαδούρο στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες. Πλέον όμως «ο Τραμπ έφυγε», πρόσθεσε με ικανοποίηση.

Όταν επικράτησε ο Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ, ο Νικολάς Μαδούρο τον συνεχάρη και δήλωσε έτοιμος «για διάλογο και συνεννόηση με τον λαό και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Επανέλαβε τη θέση αυτή τον Δεκέμβριο.

«Βάρβαρος δικτάτορας»

Πάντως ο Άντονι Μπλίνκεν, που έχει ονομαστεί από τον Τζο Μπάιντεν επόμενος υπουργός Εξωτερικών κι αναμένει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό.

Ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τον κ. Μαδούρο «βάρβαρο δικτάτορα».

Η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης καταγράφεται παρότι οι τσαβίστας ανέκτησαν την πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας και σε αυτή τη διαδικασία απάτη και νοθεία. Οι εκλογές δεν αναγνωρίστηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής που τάσσονται εναντίον του Νικολάς Μαδούρο.

Αν και δεν μοιάζει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα φανεί πιο διαλλακτική από την προηγούμενη και θα ταχθεί υπέρ της διεθνούς μεσολάβησης για να υπάρξει προοδευτική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Η διεθνής μεσολάβηση ήταν άκαρπη στο παρελθόν.

Ο Χουάν Γκουαϊδό από την πλευρά του υπερασπίζεται τη συνέχεια της προηγούμενης Βουλής, η οποία ελεγχόταν από την αντιπολίτευση και στην οποία ήταν πρόεδρος· με αυτή του την ιδιότητα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός αρχηγός του κράτους.

Ο πρόεδρος της νέας Βουλής της Βενεζουέλας, ο Χόρχε Ροδρίγκες, κατηγόρησε εκ νέου χθες Σάββατο τον Χουάν Γκουαϊδό για διαφθορά, επικαλούμενος ιδίως δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post για φερόμενες ατασθαλίες με κεφάλαια και πόρους της Βενεζουέλας στο εξωτερικό αξίας 40 δισεκ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2015 εξαιτίας της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με ορισμένες εκτιμήσεις να τον ανεβάζουν σε πάνω από 4.000% σε ετήσια βάση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...