Πρόκληση για την χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών

Μοιραστειτε το

Στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, κορυφαίες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι, πέραν των χρηματοοικονομικών κεφαλαίων, πρέπει να διαχειρίζονται επιμελώς το ανθρώπινο, το φυσικό, και το κοινωνικό κεφάλαιο. Αυτό ισχύει και για τον ναυτιλιακό κλάδο, τη βιομηχανία που η ελληνική επιχειρηματικότητα καταγράφει σημαντικές διακρίσεις διαχρονικά.

Ναυτιλιακές εταιρείες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), τα οποία είναι ουσιαστικά για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, βελτιώνουν την πρόσβαση τους σε κεφάλαια, τη δέσμευση των εργαζομένων τους, την ικανοποίηση των πελατών τους και τις σχέσεις τους με την κοινωνία και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτές οι πρακτικές, μεταξύ άλλων, βελτιώνουν και την πρόσβαση των ναυτιλιακών εταιρειών σε πηγές χρηματοδότησης.

Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Σε εταιρικό πλαίσιο, αναφέρεται στην ενσωμάτωση μη χρηματοοικονομικών παραγόντων στην επιχειρηματική στρατηγική και τη λήψη αποφάσεων. Παρόλο που οι δείκτες ESG συχνά αποκαλούνται «μη χρηματοοικονομικοί», συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ο τρόπος διαχείρισής τους από μια εταιρεία έχει χρηματοοικονομικές συνέπειες.

Πρόσφατη έρευνα της PwC έχει αναδείξει το κρίσιμο θέμα των επιδόσεων των ναυτιλιακών εταιρειών σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και το πως αυτά συνδέονται με την χρηματοδότησή τους.

Το συνεχώς εξελισσόμενο πλαίσιο που αφορά στην διαχείριση των επιδόσεων ESG, οι αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χαρτοφυλακίων τους, η επίδραση των ESG αξιολογήσεων στις αποφάσεις των επενδυτών και των τραπεζών, είναι από τα σημαντικότερα θέματα του κλάδου αυτήν την εποχή.

Στη βάση αυτή οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται πλέον να λάβουν υπόψη τους τις νέες απαιτήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, παρακολούθηση και καταγραφή των ESG επιδόσεών τους, να μετρήσουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, να κατανοήσουν τη σημασία της σωστής εταιρικής διακυβέρνησής και να προσαρμόσουν ανάλογα τον τρόπο λειτουργίας τους. Επιπλέον, οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται σταδιακά να συμμορφωθούν με μία πληθώρα συνεχώς μεταβαλλόμενων κανονισμών και προδιαγραφών που αφορούν σε θέματα ESG και επηρεάζουν σημαντικά τις λειτουργίες τους.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η σημασία της ευημερίας των πληρωμάτων, η εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας, η εισαγωγή βιώσιμων πρακτικών προμηθειών και η υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης είναι μερικοί από τους παράγοντες ESG που συνδέονται με την μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Δεδομένου ότι το 30% περίπου όλων των assets που τελούν υπό επαγγελματική διαχείριση διεθνώς, σε όλους τους τομείς, λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG, είναι ξεκάθαρο πως η υιοθέτηση των σχετικών πρακτικών από τον ελληνικό εφοπλισμό είναι μονόδρομος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...