Πρόεδροι και αποτυχίες: Οι τρεις πρόεδροι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν επανεξελέγησαν

Μοιραστειτε το

Στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, οι πρόεδροι απολάμβαναν συχνά σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς τους, ενώ διεκδικούσαν την επανεκλογή τους.

Για μήνες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του Trump μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και της καταστροφικής διαχείρισης του προέδρου στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Με απλά λόγια, ο Τραμπ θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σύντομη λίστα των προέδρων που δεν επανεξελέγησαν.

Ο Τζέραλντ Φορντ έχασε τις εκλογές του 1976 από τον Τζίμι Κάρτερ μετά την εξουσία του σε μια από τις πιο ταραχώδεις δεκαετίες του 20ού αιώνα για τις ΗΠΑ.

Ο Φορντ δεν εξελέγη ποτέ πρόεδρος.

Έγινε αρχηγός μετά την παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ενώ αντιμετώπιζε κατηγορίες για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Ο Φορντ ήταν ο πρώτος μη εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Φορντ αντιμετώπισε μια ενεργειακή κρίση και μεγάλα οικονομικά δεινά κατά τη διάρκεια της σύντομης προεδρίας του.

Ο Κάρτερ επικράτησε του Φορντ με λίγο πάνω από 1,6 εκατομμύρια ψήφους.

Ο Τζίμι Κάρτερ ηττήθηκε από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στις εκλογές του 1980.

Ο Κάρτερ, ο οποίος είχε έρθει στην Ουάσινγκτον ως ξένος αφού είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως κυβερνήτης της Τζόρτζια, αγωνίστηκε να ολοκληρώσει τα πράγματα και η διαχείριση της οικονομίας του τον έκανε βαθιά μη δημοφιλή.

Αντιμετωπίζει επίσης μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις για τις ΗΠΑ στη σύγχρονη εποχή: την ιρανική κρίση των ομήρων το 1979. Δεκάδες όμηροι συνελήφθησαν από Ιρανούς φοιτητές στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια καταστροφική στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό τη διάσωση των ομήρων τον Απρίλιο του 1980, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή ενός ελικοπτέρου και τους θανάτους οκτώ μελών της υπηρεσίας.

Οι όμηροι τελικά απελευθερώθηκαν. Η κρίση διήρκεσε 444 ημέρες, που έληξε στις 20 Ιανουαρίου 1981, την ίδια ημέρα που ανέλαβε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο χειρισμός του Κάρτερ για την κρίση ομήρων συχνά αναφέρεται ως ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Ρέιγκαν κέρδισε μια συντριπτική νίκη το 1980.

Αν και αγωνίστηκε ως αρχηγός, ο Κάρτερ είχε μια επιτυχημένη μετα-προεδρία και θαυμάζεται ευρέως. Του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2002.

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έχασε τις εκλογές του 1992 από τον Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπους, ένας ήρωας πολέμου που ήταν επίσης πρώην αντιπρόεδρος και πρώην διευθυντής της CIA, αγωνίστηκε να ξεπεράσει την ενέργεια της εκστρατείας του Κλίντον.

Μια οικονομική ύφεση εκείνη την εποχή ήταν επίσης στο επίκεντρο της αποτυχημένης προσπάθειας του Μπους να κερδίσει επανεκλογή. Παρά το γεγονός ότι καθοδήγησε τις ΗΠΑ σε ταραχώδη παγκόσμια γεγονότα, όπως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μπους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεπεράσει την Κλίντον στις γενικές εκλογές.

Ο Μπους είναι ο πιο πρόσφατος κατεστημένος πρόεδρος, τον οποίο διόρισε το κόμμα τυο, αλλά απέτυχε να κερδίσει δεύτερη θητεία.

naftemporiki.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...