Πρωτούλης στο Newsbomb.gr: Τα μέτρα στήριξης που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, είναι σκέτη κοροϊδία

Μοιραστειτε το

Την άποψη πως οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι απλά μια επιλογή των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων, αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα «πολιτικό και ταξικό», εκφράζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Πρωτούλης. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «οι μύθοι» των κυβερνήσεών για «σταθερότητα εντός ΟΝΕ», «προστασία από τον πληθωρισμό εντός του Ευρώ» και οι μειώσεις των τιμών που θα έφερνε ο ανταγωνισμός στην ενέργεια «για ακόμα μια φορά έπεσαν με πάταγο».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι στους χώρους εργασίας και στα σχολεία «τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται είναι της υπερμετάδοσης του κορονοϊού». Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε πως ο μαζικός εμβολιασμός για να έχει επιτυχία θα πρέπει να απαντάει επιστημονικά στις ανησυχίες «και όχι μοίρασμα χρημάτων σε διαφημιστικές καμπάνιες με τηλεπερσόνες και δώρα με gigabytes».

Ο Γιάννης Πρωτούλης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης προς τον λαό, ζητώντας του να συμπορευτεί μαζί του και «να μαυρίσει τους υπαίτιους που του μαυρίζουν τη ζωή του χρόνια τώρα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Πρωτούλη στο Newsbomb.gr:

  • Κύριε Πρωτούλη, προ ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης. Επέλεξε το ΚΚΕ ως «εκτελεστή» της τελευταίας του επιθυμίας – όχι μόνο ως προς τη ταφή του, αλλά και πολιτικά. Τι ήταν αυτό που έδενε τόσο βαθιά τον συνθέτη με το κόμμα σας;

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή-”πολιτική διαθήκη” που συνέταξε προς το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεωρώντας ο ίδιος ότι “τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά, τα ώριμα χρόνια, τα πέρασε κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ” και πως “σβήνοντας τις λεπτομέρειες” κράτησε το ΚΚΕ σαν το μεγάλο μέγεθος στη ζωή του, αποτύπωσε ανάγλυφα τους δεσμούς που τον δένουν με την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό μας, που ο Μίκης εξύψωσε με την τέχνη του.

  • Εδώ και μήνες, βιώνουμε μία έκρηξη στις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ στον ορίζονται φαίνονται και ανατιμήσεις στη τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και ολόκληρη τη παραγωγή…

Η ακρίβεια δεν είναι απλά μια επιλογή των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων, αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα «πολιτικό και ταξικό». Το ίδιο άλλωστε το σύστημα της εκμετάλλευσης αποτελεί θερμοκήπιο της ακρίβειας.

Αλήθεια, πού είναι οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές που θα έφερνε η “αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου”; Πού είναι οι ανταγωνιστικές τιμές που θα έφερναν οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση της ΕΕ στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Μεταφορές; Πού είναι η σταθερότητα και η προστασία από τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, την ΟΝΕ; Οι μύθοι των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους για ακόμα μια φορά έπεσαν με πάταγο.

Μέσα στο τωρινό και σαρωτικό κύμα αυξήσεων βρίσκονται χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν, με νέες θυσίες και ανέχεια, το «αντίτιμο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης και στο ρεύμα σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, τσακίζει καθημερινά το λαϊκό εισόδημα.

Για χιλιάδες εργαζόμενους, για νέους, η κατάσταση είναι επώδυνη και πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον.

Ένας εργαζόμενος σήμερα μπορεί να προβληματιστεί για το εξής: Όταν οι κυβερνήσεις είναι να μαδήσουν μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις, όταν είναι προσθέσουν νέα φορολογικά βαρίδια στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, αυτά γίνονται εύκολα, με νόμους, διατάξεις και εγκυκλίους. Σε ένα βράδυ έριξαν τους μισθούς κατά 22% και 32% για τους νέους. Ποιος το ξέχασε; Την ίδια στιγμή με πρόσχημα την “ελεύθερη οικονομία” αναφέρουν πως δε μπορούν να παρέμβουν νομοθετικά και να επηρεάσουν αυτήν την “ελευθερία” στις τιμές.

Έχουν καταργήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, τον κατώτερο μισθό τον ορίζουν νομοθετικά μέσα από τα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας και με νομοθετική-κυβερνητική απόφαση έχουν κατοχυρώσει τη στασιμότητα στους μισθούς, την κατάργηση των αποζημιώσεων, το διαρκές πάγωμα των τριετιών, κοκ.

Τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά μέτρα”, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσα από την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γρήγορα αποδείχθηκαν κοροϊδία.

  • Έχουν ανοίξει τα σχολεία εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με ασφάλεια; Εσείς τι πιστεύετε;

Όπως στους χώρους εργασίας, έτσι και στο άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται είναι της υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων καταγράφουν μέτρα και προτάσεις για τη διαχείριση των κρουσμάτων, όταν και εφόσον εντοπιστούν στα τμήματα και δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη και την αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Η τμηματική προσέλευση των μαθητών στα σχολεία, οι προτροπές για σταθερό και συχνό αερισμό των τάξεων και η διαρκής χρήση μάσκας, δεν είναι νέα μέτρα. Ίσχυαν και πρωτύτερα και ήταν μέτρα που δε συνέβαλαν στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά, όπως έκλεισαν.

Τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) για επιπλέον αίθουσες, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις ήδη μεγάλες σε αριθμό μαθητών τάξεις, για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαζομένων στην καθαριότητα, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστική ιχνηλάτηση στα σχολεία και στα τμήματα όπου εντοπίζονται κρούσματα, συναντούν τοίχο από την κυβέρνηση.

Είναι άμεση ανάγκη σήμερα τα παραπάνω αιτήματα να γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και στόχοι πάλης, όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από μαζικές οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, από εργατικά σωματεία, να αποτελέσουν αιχμές για την προστασία της υγεία του λαού και της νεολαίας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

  • Μέχρι στιγμής, χιλιάδες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν τεθεί σε αναστολή εξαιτίας της άρνησης τους να εμβολιαστούν. Δεν πρέπει να ισχύσει η υποχρεωτικότητα σε ορισμένους κλάδους, όπως είναι η Υγεία;

Οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων και δομών υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι ανάγκη να εμβολιαστούν για να προστατευτούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι συνάδελφοί τους, η κοινωνία. Άλλωστε, οι ίδιοι οι υγειονομικοί, μέσα από τις οργανώσεις τους, έχουν στηρίξει τον εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί όπλο της επιστήμης και στηρίζουν την καθολικότητα του.

Η πολιτική της κυβέρνησης με την υποχρεωτικότητα, τις διώξεις και τις κυβερνητικές απειλές μετατρέπουν το εμβόλιο σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και απώλειας της εργασίας. Σε αυτή την πολιτική είμαστε απέναντι. Η ίδια η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις αντιφάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο, πρωτόκολλα του κεφαλαίου, όπως τα ονομάσαμε και τα ξαναείδαμε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι, είναι η αιτία του 4ου κύματος. Αυτή η πολιτική αναπαράγει και ενισχύει τις κάθε είδους επιφυλάξεις, καλλιεργεί και δυναμώνει τη φοβία. Η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και χαϊδεύει ανορθολογικές, συνωμοσιολογικές και σκοταδιστικές απόψεις και τους φορείς τους.

Όμως ο μαζικός εμβολιασμός για να έχει επιτυχία θα πρέπει να απαντάει επιστημονικά στις ανησυχίες, να υπάρχει σχεδιασμένη ενημέρωση του πληθυσμού και όχι μοίρασμα χρημάτων σε διαφημιστικές καμπάνιες με τηλεπερσόνες και δώρα με gigabytes. Κυρίως να στηρίζεται σε προληπτικούς ελέγχους, σε ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να βρίσκεται κάτω από συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση, ώστε να αδυνατίζουν οι αμφιβολίες, οι ενδοιασμοί και οι καθυστερήσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν.

  • Πόσο πιθανό θεωρείτε το να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

Εξελίξεις έχουμε ήδη, με αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζονται και επιδεινώνουν της ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καμαρώνουν, ότι παρά την πανδημία και τον περιορισμό, έως και την απαγόρευση της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δράσης του λαού, στήθηκε μια βιομηχανία ψήφισης σκληρών αντιλαϊκών αντεργατικών νόμων, όπως το τερατούργημα του Χατζηδάκη. Και συνεχίζει.

Είδαμε όλοι, ότι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαγωνίζονται για να τοποθετήσουν το δικό τους άνθρωπο στην υπουργική καρέκλα, με ένα ανελέητο παρασκηνιακό παζάρι των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που κατά τα άλλα τους χωρίζει άβυσσος! Πολιτικές εξελίξεις όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και τους επόμενους μήνες. Το θέμα το μεγάλο είναι, ο λαός να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι στη γωνία θεατής. Το ΚΚΕ σήμερα απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης.

Με το ΚΚΕ και με οδηγό την πείρα μας, μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική, να αχρηστεύσουμε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να απαντήσουμε αγωνιστικά, ώστε να μπλοκαριστούν νέοι, να ανοίξει ο δρόμος για πραγματικές αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Και η πρόσφατη πείρα αυτό δείχνει. Το ΚΚΕ είναι εγγυητής, ότι οι αντιλαϊκές, αυταρχικές, αντιδημοκρατικές αποφάσεις θα πέφτουν στο κενό, όταν οι άλλοι λένε “θα λογαριαστούμε μετά”.

Ανεξαρτήτως το πότε και το αν θα γίνουν εκλογές, ο εργαζόμενος λαός θα πρέπει να μην εγκλωβιστεί στις σειρήνες της εναλλαγής αστικών κυβερνήσεων, σε αυτή την ιδιότυπη σκυταλοδρομία, που ο ένας παραδίδει στον άλλο και η βάρβαρη κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται. Να μη δείξει αναμονή. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να μαυρίσει τους υπαίτιους που του μαυρίζουν τη ζωή του χρόνια τώρα, να δυναμώσει την πάλη τώρα για μαζικό διεκδικητικό αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα. Να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών πολιτικών ανατροπών. Αυτές γίνονται μόνο με την ενεργή συμμετοχή του λαού και όχι με ανάθεση σε εργολάβους λύσεων. Από τέτοιους χορτάσαμε.

  • Φέτος, ολόκληρη η χώρα, αλλά και η Αττική, βίωσαν ένα καταστροφικό καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση ή όντως είναι τόσο οξυμένο το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής;

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, αξιοποιούν εκ των υστέρων τις καταστροφές και ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, για να “γλιστρήσουν” από τις εγκληματικές ευθύνες και να ρίξουν στάχτη στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ως όφελος. Για παράδειγμα, για αυτό στηρίζουν ακόμα και εμμένουν πάνω στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Η ίδια εμπειρία που απέκτησαν οι κάτοικοι των περιοχών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πυρκαγιές, είναι μάρτυρας των μέτρων που “δεν” πάρθηκαν και των ευθυνών που ήδη έχουν καταλογιστεί. Ήταν γενικευμένες οι καταγγελίες από τον Πύργο ως την Εύβοια και από την Βαρυμπόμπη ως την Μάνδρα πως δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία του δάσους, την ίδια στιγμή που οι δασικές υπηρεσίες υπολειτουργούσαν, τα σχέδια πολιτικής προστασίας και τα μέσα πυρόσβεσης είναι ένα “μαύρο χάλι”.

Το κράτος είναι αποτελεσματικό και γρήγορο, όταν έχει να αντιμετωπίσει το λαό και τη νεολαία, όταν αγωνίζονται. Όταν είναι να σώσει ανθρώπους και λαϊκές περιουσίες, εκεί ξαναβγαίνει η περίφημη “ατομική ευθύνη”.

Οι οικισμοί και τα χωριά σώθηκαν, λόγω της οργάνωσης των κατοίκων και της νεολαίας, που αντιστάθηκαν στις εντολές για εκκενώσεις χωρίς όρους, για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αν δεν αγωνιστούμε για μέτρα τώρα, μπροστά μας έχουμε την επόμενη μεγάλη καταστροφή. Όσο για τα μέτρα για τους πυρόπληκτους, θα πάρουν σειρά στην αναμονή μετά τους πλημμυροπαθείς, τους σεισμοπαθείς άλλων περιοχών.

Αυτή τη στιγμή προέχει για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών η αποκατάσταση των καταστροφών, η οικονομική στήριξη τους, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του συντονισμού της πάλης. Πάνω στα αποκαΐδια θα φυτρώσουν οι πράσινες μπίζνες και οι λαϊκές ανάγκες θα θαφτούν. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρχει στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...