Πρωτοχρονιάτικο σόου του Ζαν Μισέλ Ζαρ μέσα στη Notre Dame: Με ηλεκτρονική μουσική και λέιζερ -Πώς το παρακολουθούμε | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ ετοιμάζει μια συναρπαστική βραδιά παραμονής Πρωτοχρονιάς στην Παναγία των Παρισίων, με ηλεκτρονική μουσική και λέιζερ.

Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον Ζαν Μισέλ Ζαρ. Είναι ο μουσικός που με την πρώτη μεγάλη υπαίθρια συναυλία του, με ένα εκατομμύριο θεατές στην Place de la Concorde στη γαλλική εθνική επέτειο, στις 14 Ιουλίου του 1979, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Με το μεγαλειώδες υπερθέαμα μουσικής και εικόνας στις πυραμίδες της Γκίζας σφράγισε τον ερχομό της νέας χιλιετίας. Στη φετινή ιδιαίτερη Πρωτοχρονιά εξαιτίας της πανδημίας και του λόκνταουν, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ υπόσχεται να δώσει μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση. Αυτή τη φορά στην Παναγία των Παρισίων.

Μουσική στην Παναγία των Παρισίων με ακτίνες λέιζερ

Η DW δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να παρουσιάσει ο ευρηματικός μουσικός και περφόρμερ στη Notre-Dame στις 31 Δεκεμβρίου: Aκτίνες λέιζερ θα φωτίζουν δεξιά κι αριστερά τον ύψους 35 μέτρων κύριο ναό της Notre-Dame. Ένα παιχνίδι χρωμάτων και φωτός με τα μεσαιωνικά βιτρό θα θυμίζει την επιβλητική εικόνα της Παναγίας των Παρισίων πριν από την καταστροφική πυρκαγιά στις 16 Απριλίου του 2019. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο του χριστιανισμού και από το 1991 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Aκριβώς στη μέση, στο ιερό του καθεδρικού ναού, θα εμφανιστεί ψηφιακά η φιγούρα του Ζαν Μισέλ Ζαρ, ο οποίος θα παίζει κομμάτια από τους θρυλικούς δίσκους Εlectronica, Oxyzène και Equinoxe. Δειτε τι ετοιμάζει για την βραδιά

Μία συναυλία 45′ με ολόγραμμα μέσα στην Παναγία των Παρισίων

Ο τίτλος της 45λεπτης συναυλίας του Ζαν Μισέλ Ζαρ είναι «Welcome to the Other Side» (Καλώς ήλθατε στην άλλη πλευρά) και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Παρισίων και την UNESCO, πρέσβης καλής θελήσεως της οποίας είναι ο Ζαν Μισέλ Ζαρ από το 1993. Με αυτή τη συμβολική συναυλία ο 72χρονος πλέον μουσικός θέλει να μεταφέρει το δικό του μήνυμα εν καιρώ πανδημίας. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η συναυλία αυτή θα είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ένα αφιέρωμα στην Παναγία των Παρισίων, η οποία μοιάζει το ίδιο αδύναμη με εμάς», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

ζαν μισελ ζαρ
Ο Ζαν Μισελ Ζαρ είναι ο μάγος της ηλεκτρονικής μουσικής και των λέιζερ, φωτογραφία apimages

Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ θα παίζει ζωντανά τη μουσική του από τις 23.25 ώρα Γαλλίας σε ένα στούντιο που δεν απέχει πολύ από την Παναγία των Παρισίων. Ταυτόχρονα στο κέντρο του ναού θα εμφανίζεται το ψηφιακό του ολόγραμμα. Μια μεγάλη τεχνική πρόκληση για τους σχεδόν 100 ανθρώπους που εργάζονται για την προετοιμασία του υπερθεάματος. Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook και Youtube, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Παρισίων και της εφαρογής VRChat αλλά και από τα τηλεοπτικά δίκτυα France Inter και ΒFMTV.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ζαν Μισέλ Ζαρ πειραματίζεται με το ψηφιακό του είδωλο (avatar). Μια αντίστοιχη εμφάνιση με στοιχεία εικονικής πραγματικότητας είχε κάνει και στις 21 Ιουνίου με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής, μόνο που δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Όπως λέει, τότε είχε μόνο τρεις εβδομάδες προετοιμασίας. Ωστόσο συνεχίζει να πιστεύει στις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας και των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στη μουσική. Μάλιστα παραλληλίζει τις δυνατότητες της virtual reality στη μουσική με την εμφάνιση του κινηματογράφου ως εναλλακτικού μέσου προς το θέατρο. «Όταν εφευρέθηκε ο κινηματογράφος πριν από 125 χρόνια, τότε οι ηθοποιοί άρχισαν να μην παίζουν ζωντανά μπροστά σε ένα κοινό» παρατηρεί ο Γάλλος συνθέτης.

Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, μπορεί κάπως έτσι να γίνει πρωτοπόρος και των συναυλιών εικονικής πραγματικότητας. Ο ίδιος δεν το αποκλείει, αφού όταν παρουσίαζε πριν από δεκαετίες τα πρώτα έργα του με συνθεσάιζερ, δημιούργησε ένα εντελώς νέο μουσικό έδαφος. Κι όπως λέει: «Το συναίσθημα τότε ήταν συναρπαστικό. Το ίδιο συναίσθημα έχω και τώρα». Δείτε τον Ζαν Μισελ Ζαρ

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα