Πρωτοφανές: Η Σλοβακία θα κάνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Μοιραστειτε το

Έναρξη σήμερα για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στη Σλοβακία, η οποία φιλοδοξεί να υποβάλει σε τεστ αντιγόνων για την Covid-19 όλο τον πληθυσμό της χώρας, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν επικρίσεις για ελλιπή προετοιμασία.

Περίπου 45.000 επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί για την πραγματοποίηση των τεστ αυτών στην χώρα μέλος της ΕΕ των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτοί θα μετέχουν στην συλλογή δειγμάτων σε περίπου 5.000 κέντρα εξέτασης.

«Ο κόσμος θα παρακολουθεί» με προσοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς αυτήν την εβδομάδα, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό θα σώσει «εκατοντάδες ζωές».

Τα τεστ αντιγόνων δίδουν γρήγορα αποτελέσματα –ορισμένες φορές σε μερικά λεπτά–, αλλά δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστα όπως τα μοριακά τεστ στα οποία τα δείγματα που λαμβάνονται από την μύτη πρέπει να σταλούν σε εργαστήριο για ανάλυση.

Η συμμετοχή στην εξέταση για τον νέο κορονοϊό δεν είναι υποχρεωτική, αλλά όποιος δεν διαθέτει πιστοποίηση αρνητικού τεστ κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο αν συλληφθεί από την αστυνομία.

Οποιοσδήποτε εξετάζεται και είναι θετικός στον νέο κορονοϊό θα πρέπει να θέτει εαυτόν αμέσως σε καραντίνα 10 ημερών.

Ο Μάτοβις επισήμανε ότι «αυτός θα είναι ο δρόμος μας προς την ελευθερία» υπαινισσόμενος ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορέσει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο. Εξετάσεις σε όλον τον πληθυσμό έχουν γίνει σε κινεζικές πόλεις.

Επίσης πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν επίσης ανακοινώσει προγράμματα εξέτασης για COVID-19 σε αυτό το εύρος.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στη Σλοβακία αριθμός ρεκόρ 3.363 νέων κρουσμάτων με το σύνολο να βρίσκεται στα 55.091. Οι νεκροί στη χώρα είναι 212.

Η κυβέρνηση αναμένει τα τεστ σε εθνικό επίπεδο να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διήμερο, όμως αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στην εξεύρεση ιατρικού προσωπικού για να λειτουργήσουν όλα τα κέντρα διάγνωσης και αναγκάστηκε να προσφέρει χρηματική πριμοδότηση στους γιατρούς.

Η Σλοβακική Ένωση Παθολόγων Ιατρών (SVLS) επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θεωρεί ότι δεν έχει προετοιμαστεί καλά.

Σύμφωνα με την Ένωση, «η συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων» στα διαγνωστικά κέντρα «έρχεται σε αντίφαση με τις συστάσεις των ειδικών να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό οι δημόσιες επαφές και η κινητικότητα».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...