Προ των πυλών η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων | newsbreak

Μοιραστειτε το

«Βουτιά» συνεχίζει να καταγράφει ο τζίρος χιλιάδων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται το σενάριο μείωσης της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «πακέτο» μέτρων θα ανακοινωθεί μέσα στην άνοιξη, λίγο πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της Eurostat για τα τελικά στοιχεία της περσινής ύφεσης-μαμούθ που ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, αφού ήδη καταγράφεται υστέρηση εσόδων από τον πρώτο μήνα του έτους.

Σημειώνεται πως πέρυσι το μέτρο εφαρμόστηκε εκτάκτως και προέβλεπε μείωση κατά 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν -εν μέσω πανδημίας- να κλείσουν το 2020 με κέρδη, αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ήδη η πρόταση για επαναφορά του έκτακτου μέτρου και για φέτος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που το πλαίσιο επανέλθει στην προ Covid εποχή, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να βγάλουν από τα ταμεία τους σημαντικά ποσά για την πληρωμή του εν λόγω φόρου.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η μείωση της προκαταβολής φόρου περιοριζόταν ανάλογα με το ύψος του τζίρου και εκτιμάται ότι και το 2021 θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία υπολογισμού.

Συγκεκριμένα:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τον ερχόμενο Μάιο, κατά τη διάρκεια της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα