Προϋπολογισμό «φτώχειας» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2023

Μοιραστειτε το

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την «αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν από το ήδη μειωμένο εισόδημα τους το «μάρμαρο» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής εκφράζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την «αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» μέσα από τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα των οποίων έχουν εκτοξευθεί λόγω ακρίβειας, προς όφελος «ολιγαρχικών συμφερόντων».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο αρνείται να βάλει ένα φρένο στην αισχροκέρδεια, αλλά την επιδοτεί κιόλας. Σημειώνουν ότι εκτός από τους παραγωγούς ενέργειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, οι εταιρίες διύλησης πετρελαίου καταγράφουν πρωτοφανή υπερκέρδη, τα οποία πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

«Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή.», δήλωσε χθες η Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι».

Τα σημεία στο προσχέδιο που κατατέθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνουν την κριτική τους, είναι:

  1. Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
  2. Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  3. Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνεται για το 2022 αυτό που ονομάζουν «επιδότηση της αισχροκέρδειας» στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με απλά λόγια, υποστηρίζουν ότι τα υπερκέρδη σε ρεύμα και καύσιμα πηγάζουν από τα λεφτά που πληρώνουν οι πολίτες στο ΦΠΑ, ενώ την ίδια ώρα αναφέρουν πως:

  1. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.
  2. Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ που θα ξεπεράσουν το 10%.
  3. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).
  4. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.
  5. Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν πως το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά αυτή της βενζίνης! Τέλος, θεωρούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι το 2023 θα είναι απλά πολύ χειρότερο από το 2022 και την ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών.

Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας, εκμεταλλεύεται την ακρίβεια για να αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και κρατάει αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας.

Τέλος, υποστηρίζουν πως μόνη λύση στο όργιο αισχροκέρδειας και την ξέφρενη πορεία των τιμών, που ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη γιατί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα που θέλει και μαζεύει αυξημένα έσοδα για δήθεν επιδοματική πολιτική, είναι η πολιτική αλλαγή και η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ από μία προοδευτική κυβέρνηση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σχετικές ειδήσεις:

Θεσμοί, εθνικά θέματα και βία στα πανεπιστήμια – Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την κυβέρνηση με τα όπλα της

Με «εθνική φανέλα» απέναντι στην Τουρκία ο Τσίπρας – Τα μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό

Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση αβεβαιότητας και αστάθειας – Αρραγές μέτωπο στα εθνικά θέματα

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...