Προσωρινή σύνταξη για όσους έχουν κάνει αίτηση ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Μοιραστειτε το

Προσωρινή σύνταξη για όσους έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη και είναι πάνω από 62 ετών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας έτσι προσωρινή λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ατόμων που αναμένουν τη σύνταξή τους.

Η λύση αυτή πάντως θα αφορά και άτομα κάτω των 62 ετών εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο.

Σε συνέντευξή του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του «ANT1», ο Κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η προσωρινή σύνταξη θα είναι αντίστοιχη της εθνικής σύνταξης με βάση τα χρόνια που έχουν δουλέψει.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, θα καταβληθεί αναδρομικά ένα ποσό ίσο με το ύψος της εθνικής σύνταξης επί τα έτη που αναμένει ο συνταξιούχος την οριστική απόφαση του ΕΦΚΑ. Εάν δηλαδή ο συνταξιούχος είναι σε αναμονή 10 μήνες, το ποσό που θα λάβει είναι 3.840 ευρώ. Στη συνέχεια και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης, ο συνταξιούχος του οποίου εκκρεμεί η οριστική απόφαση για τη σύνταξή του θα λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα. 

Αλλά και πάλι για την έκδοση προσωρινής σύνταξης θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αν και ο υπουργός έκανε λόγο για δίμηνο. 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε, το 2020 αυξήθηκε κατά 31% ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το 2019.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι προχωράει τμηματικά η απονομή των συντάξεων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με ψηφιακό τρόπο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ. «Την προηγούμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με πολίτες» σημείωσε.

Τέλος, όσον αφορά στη φάση μετά την «αποσωλήνωση» των μέτρων για την αγορά εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο. Όπως είπε «θα δώσουμε έμφαση στα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ώστε να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι», ενώ όπως ανέφερε θα δοθεί και έμφαση στα ψηφιακά προγράμματα.
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...