Προσχέδιο προϋπολογισμού με ρευστές παραδοχές

Μοιραστειτε το

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκτιμά ότι εφέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, όμως στην περίπτωση ενός νέου lockdown η βουτιά δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 10% με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στο πρωτογενές έλλειμμα, που εκτιμάται στο 6%.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα έχοντας προβλέψει τα απαραίτητα αποθέματα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί δείχνουν μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown στο 2,5%-3% του ΑΕΠ.

Αυτό που θα κρίνει την ανάκαμψη του 2021 είναι φυσικά το πότε θα βρεθεί η θεραπεία και ο ρυθμός εμβολιασμού.

Παράλληλα, η διατήρηση των διευκολύνσεων για τις ευάλωτες ομάδες και η καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική πολιτική ευθυγραμμίζεται με συστάσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ, το οποιίο υποστηρίζει πως με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, από πρωτογενές έλλειμμα 6,75% εφέτος.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο μέρος του προσχεδίου προϋπολογισμού 2021 είναι βασισμένο σε παραδοχές που πιθανότητα να μην επαληθευθούν, καθώς μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής θα εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι στον άμεσο έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το πότε θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...