Προστατεύει τους «δικούς του», αφήνει χιλιάδες να πεθαίνουν

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχίζει να περιφρονεί την πανδημία που σκοτώνει τους συμπατριώτες του με τρομακτικό ρυθμό και ασχολείται μόνο με την προστασία της οικογένειάς του που εμπλέκεται σε σειρά σοβαρότατων σκανδάλων, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος, για το οποίο μεριμνά ώστε να μη φορολογείται η εισαγωγή όπλων…

H εξέλιξη της πανδημίας στη Βραζιλία είναι δραματική, αλλά ο Ζαΐρ Μπολσονάρο πορεύεται χωρίς σχέδιο και φροντίζει μόνο να προωθεί την ατζέντα του κατά φανταστικών εχθρών και να προστατεύει με κάθε (παράνομο) μέσο τα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα παιδιά του.

Ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 182.000 και τα κρούσματα είναι σχεδόν 7 εκατομμύρια, ο πρώην υπουργός Υγείας, ο ορθοπεδικός Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, αποκάλυψε πως η αποπομπή του από το υπουργείο τον περασμένο Απρίλιο οφειλόταν στο γεγονός ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο Μπολσονάρο πως αν δεν λάμβανε άμεσα μέτρα η χώρα θα ξεπερνούσε τους 180.000 νεκρούς, όπως και έγινε πλέον. Τόνισε μάλιστα πως «του κατέστησα σαφές τι θα συνέβαινε ώστε να αναλάβει την ευθύνη για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε. Αντέδρασε πραγματικά αρνητικά και οργισμένα».

Τόσους μήνες και τόσους νεκρούς μετά, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει κάποια συνεκτική απάντηση. Ο εν ενεργεία στρατηγός Εντουάρντο Παζουέλο, που ανέλαβε υπουργός Υγείας χωρίς να έχει ιδέα γι’ αυτόν τον τομέα, ανήγγειλε αντιφατικά μέτρα σχετικά με την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα. Δήλωσε πως «ίσως τον Δεκέμβριο, πάντως σίγουρα τον Ιανουάριο» θα φτάσουν τα πρώτα εμβόλια της Pfizer. Κάτι που η φαρμακευτική εταιρεία διέψευσε, σύμφωνα με τον αναλυτή Ερικ Νεπομουσένο, ο οποίος αποκάλυψε πως το καλοκαίρι η Pfizer είχε στείλει στον Παζουέλο σχετική πρόταση για να προμηθευτεί η Βραζιλία εκατομμύρια εμβόλια, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Μπουταντάν του Σάο Πάολο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη συσκευασία του εμβολίου Coranavac σε συνεργασία με την κινεζική παραγωγό Sinovac. Ο δεξιός κυβερνήτης της Πολιτείας του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια –που από σύμμαχος έχει γίνει ορκισμένος εχθρός του Μπολσονάρο-, θα του επιφέρει ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα αν πράγματι το Σάο Πάολο ξεκινήσει τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας την απόλυτη ανικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση.

Η «γριπούλα», όπως χαρακτηρίζει τον Covid-19, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Μπολσονάρο, του οποίου βασικό μέλημα είναι πλέον η προστασία των παιδιών του από τα σκάνδαλα που απειλούν να τους οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου: από την προώθηση δράσεων που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την οργανωμένη παραγωγή και διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, όπως συμβαίνει με τον Εντουάρντο (που είναι ομοσπονδιακός βουλευτής) και τον Κάρλος (δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο), ώς τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος όπως συμβαίνει με τον μεγαλύτερο γιο του και γερουσιαστή Φλάβιο.

Τον Νοέμβριο η Γενική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Φλάβιο Μπολσονάρο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διασπάθιση, υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος. Η υπόθεση αφορά ένα δίκτυο διαφθοράς που είχε στήσει προσλαμβάνοντας βοηθούς-φαντάσματα για το πολιτικό του γραφείο, στους οποίους παρακρατούσε όλο ή το μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους.

Το δίκτυο διαχειριζόταν ο στενός του συνεργάτης Φαμπρίσιο Κεϊρόζ, ο οποίος διέφευγε τη Δικαιοσύνη εδώ και έναν χρόνο και συνελήφθη το καλοκαίρι σε κατοικία ενός από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπολσονάρο. Στον τραπεζικό λογαριασμό του προφυλακισμένου πλέον Κεϊρόζ κατατέθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κάπου 210.000 δολάρια, ποσό που δεν δικαιολογείται από τις αποδοχές του. Δεν έχει διαλευκανθεί αν ο Ζαΐρ Μπολσονάρο γνώριζε γι’ αυτό το εγκληματικό δίκτυο του γιου του, αλλά η πρώτη κυρία έλαβε στον λογαριασμό της 12.500 δολάρια από τον Κεϊρόζ.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κεϊρόζ φέρεται να έχει σχέσεις με το «Γραφείο Εγκλημάτων», μια παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στις παραγκουπόλεις του Ρίο με πληρωμένους δολοφόνους, οι οποίοι ανάμεσα στα πολλά άλλα φέρεται να εκτέλεσαν και τη δημοτική σύμβουλο Μαριέλε Φράνκο.

Αρχηγός της εγκληματικής συμμορίας ήταν ο Αντριάνο Ντα Νόμπρεγκα, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές του χρόνου στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης για τη σύλληψή του. Ενας θάνατος πολύ βολικός για την οικογένεια Μπολσονάρο, καθώς ο εκτελεστής θα μπορούσε να πει πολλά για τις σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα. Η γυναίκα τού Νόμπρεγκα κι ακόμα ένας συγγενής του ήταν από τους «υπαλλήλους» που είχε προσλάβει ο Φλάβιο.

Καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον μεγαλύτερο γιο τού Μπολσονάρο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το περιοδικό Época, όχι μόνο έγιναν συναντήσεις των δικηγόρων του Φλάβιο με συμβούλους της προεδρίας για να «διευκρινίσουν στρατηγικές υπό το φως των δικαστικών εξελίξεων», αλλά το σοβαρότερο και ενδεικτικό της θεσμικής έκπτωσης επί των ημερών του ακροδεξιού προέδρου είναι, συνεχίζει το περιοδικό, πως η Βραζιλιανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ABIΝ) εκπόνησε μυστικές εκθέσεις (βάσει των πορισμάτων των ερευνών) με συμβουλές προς τους δικηγόρους του Φλάβιο, ώστε να ισχυροποιηθεί η υπερασπιστική του γραμμή.

Ο υπουργός Θεσμικής Αμυνας και υπεύθυνος της ΑΒΙΝ, στρατηγός Αουγκούστο Ελένο Ριμπέιρο, διέψευσε το δημοσίευμα, επιμένοντας πως τα έγγραφα που αποκαλύπτει είναι πλαστά και σε κάθε περίπτωση δεν τα ετοίμασε η υπηρεσία του. Η Εισαγγελία ωστόσο ξεκίνησε να διερευνά αν ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του χρησιμοποιώντας κυβερνητική υπηρεσία για να προστατεύσει τον γιο του, ενώ η πρόεδρος του Κόμματος των Εργατών, Γκλέιζι Χόφμαν, ζήτησε την παραπομπή του Μπολσονάρο σε πολιτική δίκη με αίτημα την καθαίρεση.

Ενα αίτημα που προς το παρόν δεν υπάρχει ο συσχετισμός δυνάμεων για να προχωρήσει. Ο Μπολσονάρο το γνωρίζει πολύ καλά. Για αυτό και συνεχίζει αμέριμνος τις περιοδείες του -χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης- για να χαϊδεύει τα αυτιά των οπαδών του. Ενώ η χώρα μετρούσε κάπου 2.000 κρούσματα κορονοϊού κάθε ώρα, εκείνος ανακοίνωνε την κατάργηση από τον προσεχή Ιανουάριο του φόρου εισαγωγής πιστολιών.

Πηγή
Author: Χριστίνα Πάντζου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...