«Προστατέψτε τα προσωπικά δεδομένα»

Μοιραστειτε το

Μήνυμα προς τον ΠΟΕ από 42 οργανώσεις καταναλωτών και ψηφιακών δικαιωμάτων, ανάμεσα στις οποίες και η ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Οι εμπορικές συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πρέπει να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή». Αυτό το μήνυμα στέλνουν με κοινή τους ανακοίνωση 42 οργανώσεις καταναλωτών και ψηφιακών δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο, που συνεχίζονται από το 2019 περιλαμβάνοντας πλέον 80 χώρες (από 77 που ήταν αρχικά).

Από την Ελλάδα συμμετέχει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καλώντας τους διαπραγματευτές του ΠΟΕ να ακολουθήσουν τις συστάσεις των οργανώσεων για προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. Οι οργανώσεις παραπέμπουν στις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για το ψηφιακό εμπόριο, προτάσσοντας την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, π.χ. για την κυβερνο-ασφάλεια και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, έναντι των διασυνοριακών συναλλαγών.

Ο βασικός προβληματισμός της ΕΚΠΟΙΖΩ και των άλλων οργανώσεων που συμμετέχουν στη «Διατλαντική Ενωση Καταναλωτών» είναι το ενδεχόμενο οι «διασυνοριακές ροές δεδομένων», δηλαδή ο τρόπος που ταξιδεύουν οι ευαίσθητες προσωπικές μας πληροφορίες από κράτος σε κράτος και από ήπειρο σε ήπειρο, να μην εξασφαλίζουν την προστασία τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να διαρρεύσουν καταπατώντας την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους διαπραγματευτές του ΠΟΕ, αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., να μη δεσμευτούν σε νέους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο. Αντίθετα, να επιμείνουν στην υιοθέτηση προηγούμενων δεσμευτικών συμφωνιών, όπως η Σύμβαση 108+ του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν υπογράψει 55 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Η Σύμβαση 108+ είναι η πιο διαδεδομένη διεθνής σύμβαση για την προστασία επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, που με την πρόσφατη επικαιροποίησή της λαμβάνει υπ’ όψιν τον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR.

«Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είμαστε στο πιο ασφαλές περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλους τους τομείς, και σε θέματα προστασίας ψηφιακών δεδομένων», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου, επισείοντας τον κίνδυνο νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες να υποσκάψουν την ισχύουσα νομοθεσία κρατών-μελών, συνήθως υπέρ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και κατά των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των χρηστών του διαδικτύου.

Πηγή
Author: Αφροδίτη Τζιαντζή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...