Προς υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων και τον Δεκέμβριο

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και τον Δεκέμβριο για μεγάλο αριθμό μισθώσεων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι το απαγορευτικό στη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και στην ελεύθερη κυκλοφορία εκατομμυρίων πολιτών, το οποίο επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, θα παραταθεί και στον επόμενο μήνα.

Ήδη με τον ν. 4753/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπεται η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις, στις οποίες ενοικιαστές είναι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο ή υφίστανται νέα σημαντική μείωση τζίρου, λόγω της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών από τις αρχές Νοεμβρίου.

Συνολικά, δικαιούχοι των μειώσεων είναι επιχειρηματίες που ασκούν 552 πληττόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι μειώσεις αφορούν και μισθώσεις κύριας κατοικίας, στις οποίες ενοικιαστές είναι μισθωτοί εργαζόμενοι στους πληττόμενους αυτούς επιχειρηματίες, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή.

Η υποχρεωτική μείωση ενοικίων Νοεμβρίου 2020 κατά 40% ισχύει επίσης και στις περιπτώσεις μισθώσεων κατοικιών στις οποίες τα ενοίκια καταβάλλονται για τις στεγαστικές ανάγκες τέκνων που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, εφόσον τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονέων είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και βρίσκεται σε αναστολή.

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις πληττόμενων επιχειρήσεων, για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και για φοιτητική στέγη ενηλίκων τέκνων των εργαζομένων, καθώς επίσης και την καταβολή στους ιδιοκτήτες αποζημιώσεων ίσων με το 50% των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν, αναμένεται να ψηφισθούν και να τεθούν σε ισχύ και για τον Δεκέμβριο.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση ενοικίων 40%, εφόσον είναι φυσικά πρόσωπα, έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος.

Τα ποσά των αποζημιώσεων αντιστοιχούν ουσιαστικά στο 20% των ποσών των κανονικών ενοικίων. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα είσπραξης της αποζημίωσης αυτής, κάθε ιδιοκτήτης που είναι φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

Πρώτον, να υποβάλει στο TAXISnet «Δήλωση Covid», από την οποία θα πρέπει να προκύπτει το ποσό απώλειας του μισθώματος. Η υποβολή της «Δήλωσης Covid» για τον Νοέμβριο θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή διά της οποίας υποβάλλονται οι «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης».

Αντιστοίχως, για τον μήνα Δεκέμβριο η υποβολή της «Δήλωσης Covid» θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, μέσα από την ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή.

Δεύτερον, να δηλώσει (αν δε το ‘χει κάνει ήδη) στο ΤΑΧΙSnet τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό της αποζημίωσης που θα κερδίσει. Ο ΙΒΑΝ του λογαριασμού αυτού πρέπει να είναι δηλωμένος στο TAXISnet και συγκεκριμένα στην εφαρμογή «Δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ», η οποία βρίσκεται στο μενού το οποίο εμφανίζεται μετά την είσοδο στο ΤΑΧΙSnet και μετά την επιλογή «Ο λογαριασμός μου».

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των «Δηλώσεων Covid» και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. 

Χρόνος επιστροφών

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, τα ποσά των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου 2020 θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών τον Ιανουάριο του 2021.  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...