Προς το παρόν «φίλοι» Facebook και Αυστραλία | newsbreak

Μοιραστειτε το

To Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη 23η Φεβρουαρίου πως οι ενημερώσεις ειδησεογραφικού περιεχομένου θα επιστρέψουν στην σελίδα της Αυστραλιανης του εκδοσης.  Αυτο ειναι το αποτελεσμα σκληρης αντιπαράθεσης μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων, Facebook και Google και της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Josh Frydenberg και ο γενικός διευθυντής του Facebook Αυστραλιας Will Easton, δήλωσαν πως κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό ως προς το σχέδιο νόμου που αποσκοπει στο να υποχρεώσει την Google και το Facebook να πληρωνουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή περιεχομένου τους.

Το χρονικό

Την περασμένη Τετάρτη η σύγκρουση μεταξύ της Αυστραλίας και του Facebook έφτασε στην κορύφωση του.

Οι Αυστραλοί ξυπνησαν με την ροή ειδήσεων τους απογειμνωμένη. Από την κεντρική σελίδα του Facebook έλειπαν οι αναρτήσεις ειδησεογραφικού περιεχομένου, αφού οι Αυστραλοί, μεσω της κυβέρνησης του πρωθυπουργου Scott Morrison, ανηγγειλαν νομοθεσία που θα ανάγκαζε την Facebook και την Google να διαπραγματευτούν μια δίκαια πληρωμή με τους εκδότες ειδήσεων για την χρήση του περιεχομένου τους.

Η Google αντέδρασε αμεσα και έκλεισε συμφωνία με τους Αυστραλιανούς εκδότες περιεχομένου που έχουν σαν κύyριο εκπρόσωπο τους τον Rupert Murdoch.

Η απόφαση του Facebook να αποκλείσει την κοινή χρήση ειδήσεων περιόρισε την πρόσβαση σε κρίσιμες δημόσιες πληροφορίες για υπηρεσίες υγείας και κυβερνητικές ανακοινώσεις. Οι χρήστες δηλώσαν σοκαρισμένοι.

Το Facebook ομως διαμαρτυρήθηκε πως η νομοθεσία αυτή δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου. Σύμφωνα με το Facebook η ανταλλαγή περιεχομένου συμφέρει τους εκδότες και όχι το αντίστροφο. Αναφέρουν επίσης πως το επιχειρηματικό κέρδος από τις ειδήσεις είναι ελάχιστο. «Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 4% του περιεχομένου που βλέπουν οι χρήστες στη ροή ειδήσεών τους», έιπαν.

Τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο;

O Frydenberg δήλωσε πως η Αυστραλία δίνει μια μάχη για τον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ολες οι χώρες εχουν την προσοχη τους στο τι συμβαίνει εδώ στην Αυστραλία, οπου μεσω αυτού του καινοτόμου κώδικα συμφωνίας που επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση Morrison, η Facebook και η Google αντιλιμαβνομενες την παγκοσμια σημασια του θεματος, επιδωκουν να βρουν μια συμφωνια που να είναι εφαρμόσιμη », είπε.

Τα μάτια του κόσμου είναι όντως στραμμένα πάνω στην Αυστραλία που τόλμησε να σταθει με επιτυχία αντίθετη στους κολοσσούς των κοινωνικών δικτυων. Η ερώτηση όμως είναι: Μήπως η λύση που θα δοθεί στην Αυστραλία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο;

Πηγή
Author: melinah

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα