Προς παραγραφή υπόθεση εφοπλιστή εξαιτίας του… Πλεύρη! Δεν παρέστη στο δικαστήριο δύο φορές σε μία εβδομάδα | newsbreak

Μοιραστειτε το

Προς παραγραφή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια δικαστική υπόθεση που αφορά τρεις μεταλλεργάτες που προσέφυγαν σε βάρος του πρώην εργοδότη τους πλοιοκτήτη, ο οποίος έχει συνήγορο υπεράσπισης τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θάνο Πλεύρη.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Η υπόθεση αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων οφειλών από την εργασία τους σε πλοίο του εργοδότη στην Κω.

Ο τότε εργοδότης αρνήθηκε να τους δώσει τα δεδουλευμένα και όταν οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ και τελικά στο δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι είναι εργολάβοι και όχι εργαζόμενοι.

Αυτός ο ισχυρισμός δεν στάθηκε στα εργατικά ή διοικητικά δικαστήρια που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, κρίνοντας ότι η σχέση τους με τον εργοδότη ήταν σχέση εργασίας και όχι εργολαβίας.

Ακολούθησε σωρεία μηνύσεων εκ μέρους του εργοδότη εναντίον των εργαζομένων, αναφορά εναντίον τους στο ΣΔΟΕ και εξώδικη δήλωση-αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο.

Επίσης οι εργαζόμενοι αθωώθηκαν έπειτα από μήνυση του πρώην εργοδότη τους.

Ακολούθησε μήνυση ενός εκ των εργαζομένων σε βάρος του πρώην εργοδότη τους αλλά και ακόμη έξι προσώπων για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, ψευδορκίας, συκοφαντικής δυσφήμησης, απόπειρας απάτης στο δικαστήριο και ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη κατά σειράν πράξη τελέστηκε την 21/5/2013 (με χρόνο παραγραφής την 21/5/2021).

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά και οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, πλην της απάτης στο δικαστήριο.

Στον πρώην εργοδότη τους επιβλήθηκε ποινή 4 ετών και 6 μηνών και στους υπόλοιπους πέντε ποινές φυλάκισης από 8 έως 27 μήνες, ενώ ένας κατηγορούμενος απεβίωσε στο μεσοδιάστημα.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής των περισσότερων πράξεων, η έφεση προσδιορίστηκε να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά στις 2/11/2020. Κατά τη δικάσιμο αυτή το δικαστήριο αποφάσισε νέα αναβολή για τις 7/12/2020 ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης.

Λίγες ημέρες πριν από την ορισθείσα δικάσιμο της 7/12/2020 οι συνήγοροι των εργαζομένων πληροφορήθηκαν από τη Γραμματεία του Τμήματος Τριμελούς Πλημμελημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά ότι η υπόθεση δεν έχει αναγραφεί στο έκθεμα, διότι κατά τη δικάσιμο της 2/11/2020 είχε αναβληθεί για την 7/12/2021, δηλαδή ένα χρόνο μετά και όταν οι πρώτες πράξεις θα είχαν ήδη παραγραφεί!

Τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λάθος εκ παραδρομής της προέδρου, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο εισαγγελέας της Έδρας είχαν αποφασίσει να δικαστεί στις 7/12/2020, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ένα μέρος της υπόθεσης παραγράφεται στις 21/5/2021 και κατά το μεγαλύτερο μέρος της τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021.

Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται ότι η γραμματέας του δικαστηρίου δεν είχε εγγράψει καμιά ημερομηνία στο δικό της τετράδιο.

Ύστερα από έντονη διαμαρτυρία του συνηγόρου των εργαζομένων Παναγιώτη Σαπουντζάκη επενέβη ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα ανθρώπινο λάθος, το οποίο θα φρόντιζε ο ίδιος να διορθωθεί.

Έτσι επαναπροσδιορίστηκε η υπόθεση στη δικάσιμο της 11/1/2021, κατά την οποία το δικαστήριο υπό την προεδρία της ίδιας προέδρου Εφετών που ανέβαλε την υπόθεση κατά τη δικάσιμο της 2/11/2020 δέχτηκε την από 4/12/2020 αίτηση ανάκλησης του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, ανακάλεσε την αναβλητική εκ παραδρομής ορισθείσα δικάσιμο 7/12/2021 και όρισε νέα δικάσιμο στις 2/2/2021.

Οι αναβολές και οι διακοπές συνεχίστηκαν.

Κατά τις 2/2/2021 το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου για τις 15/2/2021, προκειμένου να είναι παρούσα στη δίκη έγκυος κατηγορούμενη, παρά τη σφοδρή αντίθεση του συνηγόρου του εργαζομένου ότι η υπόθεση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή.

Όμως ούτε στις 15/2/2021 εκδικάστηκε η υπόθεση. Το δικαστήριο διέκοψε και πάλι για τη 18/2/2021 κατόπιν αιτήματος συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου ο οποίος είχε υποστεί οσφυαλγία.

Στην ίδια δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου εφοπλιστή,  Θάνος Πλεύρης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στο ακροατήριο, καθώς είχε αποκλειστεί στην Κηφισιά λόγω της χιονόπτωσης.

Η εισαγγελέας της Έδρας Σταματίνα Περιμένη αντέδρασε, καθώς τόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου που ήταν στα Ιωάννινα όσο και η ίδια που ήταν εκτός Αττικής κατάφεραν να είναι παρούσες στο δικαστήριο στον Πειραιά.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη η δίκη διακόπηκε τρεις ημέρες μετά, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου. Όμως η… οδύσσεια συνεχίζεται.

Και πάλι δεν ήταν παρών ο Θάνος Πλεύρης, καθώς έπρεπε να είναι παρών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε αναβολή ο δικηγόρος άλλου κατηγορουμένου που ήθελε να παραστεί στη δίκη.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε και πάλι, αυτή τη φορά για τις 8 Μαρτίου, δηλαδή δυόμισι μήνες πριν από την έναρξη παραγραφών της υπόθεσης στις 21 Μαΐου.

Από την πλευρά των εργαζομένων έγινε γνωστό ότι αφού εξαντλήθηκε η υπομονή τους με τις συνεχείς αναβολές και διακοπές, οι οποίες έγιναν σε υιοθέτηση σχετικών αιτημάτων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή των αδικημάτων που έγιναν από εργοδοτικής πλευράς σε βάρος τους, αποφασίστηκε να γίνει αναφορά στον πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματά τους και να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε παραγραφή.

Το μπαλάκι των ευθυνών για τυχόν παραγραφή της υπόθεσης επιστρέφει στους φορείς απονομής της δικαιοσύνης…

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα