Προπαγανδιστικό έγγραφο από το τουρκικό ΥΠΕΞ με τα «βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»! | newsbreak

Μοιραστειτε το

Με έγγραφο έξι σημείων που κοινοποιείται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ηγεσία της ΕΕ, η Τουρκία για μια ακόμη φορά κάνει το άσπρο, μαύρο κατηγορώντας την Ελλάδα για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Με τίτλο «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020» το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ αφού «παρουσιάζει» τις ελληνικές… προκλήσεις, καταλήγει: «Είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που κλιμακώνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών».

Τα έξι σημεία της κλιμάκωσης της Ελλάδας, κατά την Τουρκία:

  1. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» και η παρουσία στρατευμάτων στο Καστελόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, με το έγγραφο να τονίζει πως από τότε μέχρι τώρα συνεχίζουν να υπάρχουν ναυτικές μονάδες στο νησί.
  2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο.
  5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Δείτε το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Escalatory-Steps-of-Greece-since-12-September-2020

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα