Προκόπης Παυλόπουλος: Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Εταίρος της «Εταιρείας Φίλων του Λαού»

Μοιραστειτε το

Προκόπης Παυλόπουλος: Στην άρρηκτη διαχρονική σχέση του Έθνους των Ελλήνων με την Ελευθερία αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Εταίρο της «Εταιρείας Φίλων του Λαού».

Το ιστορικό Σωματείο – με έτος ίδρυσης το 1865 – «Εταιρεία Φίλων του Λαού» ανακήρυξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιο Παυλόπουλο ως Επίτιμο Εταίρο της.

Κατά την ευχαριστήρια αντιφώνησή του, ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην άρρηκτη διαχρονική σχέση του Έθνους των Ελλήνων με την Ελευθερία. Τόνισε, ότι η σχέση των Ελλήνων με την Ελευθερία είναι – όπως αποδεικνύει η Ιστορία από την «γέννηση» του Έθνους των Ελλήνων πριν 3.000 χρόνια ως σήμερα – κυριολεκτικώς βιωματική. Με την έννοια ότι οι Έλληνες μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας.

Αυτή η βιωματική σχέση των Ελλήνων με την Ελευθερία, όπως την καταγράφει εμβληματικώς ο Ρήγας Φεραίος στον «Θούριο» – «καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» -«πυροδότησε», αλλά και προδιέγραψε ως προς την ευόδωσή της, την Εθνεγερσία του 1821.

Όπως προκύπτει απ’ όλα τα έκτοτε Συντάγματα – από τα προσωρινά Συντάγματα της Επιδαύρου (1822) και του Άστρους (1823) ως το οριστικό «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος», το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827, καθώς και από τα μεταγενέστερα Συντάγματα – η έμφαση των αντίστοιχων θεσμικών εγγυήσεων δόθηκε όχι τόσο στην Ισότητα, όπως ανακριβώς έχει υποστηριχθεί από ορισμένους, αλλά κυρίως στην Ελευθερία. Και τούτο συνέβη, πρωτίστως, αφενός μέσω των συνταγματικώς κατοχυρωμένων «θεσμικών αντιβάρων» για την αποδυνάμωση της οιασδήποτε μορφής αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας. Και, αφετέρου, μέσω των επίσης συνταγματικώς προβλεπόμενων εγγυήσεων για την κατοχύρωση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπό το πρίσμα αυτό, όλα τα μετά την δημιουργία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους – το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου – Συντάγματά μας καθιερώνουν τους θεσμούς της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας κατ’ εξοχήν ως «πυλώνες» εγγύησης της Ελευθερίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Οργανωμένο κύκλωμα βιασμών σε φυλακές – Διέρρευσαν ανατριχιαστικά βίντεο (Σκληρές Εικόνες)

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...