Προβληματισμός ειδικών για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή

Μοιραστειτε το

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια που υπάρχουν είναι αποτελεσματικά απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Το πρώτο κρούσμα του στελέχους της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού καταγράφηκε την Κυριακή στη χώρα μας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να πραγματοποιούν ταξίδι – αστραπή στην Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκε το θετικό δείγμα. 

Αν και ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός («δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα», δήλωσε), οι αρμόδιες αρχές φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από το γεγονός αυτό, καθώς μέχρι στιγμής τα εμβόλια που κυκλοφορούν για τη νόσο Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής. 

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή και μέλους της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δήλωσε ότι για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, προσθέτοντας πως τα δύο εμβόλια που έρχονται (της Johnson&Johnson και της Novavax) έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένη παραλλαγή. 

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα» με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Όσον αφορά τα εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής δήλωσε ότι καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος, όμως για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή «δεν έχουμε τέτοια δεδομένα».

Επίσης, ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα, τονίζοντας με νόημα πως είναι σημαντικό να κάνουμε το δυνατόν γρηγορότερα τους εμβολιασμούς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...