Προβλήματα επιβίωσης, αλλά έλλειψη φόβου για τον κορονοϊό μεταξύ των χρηστών

Μοιραστειτε το

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Το τρόπο με τον οποίο οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών βίωσαν το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας δείχνει η έρευνα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και πριν από την επέλαση του δεύτερου κύματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισαν αρκετοί από τους ερωτηθέντες στη διάρκεια του lockdown ήταν η πρόσβαση σε τροφή, στέγη και καθαρό νερό, ενώ mειώθηκε και η πρόσβασή τους σε ουσίες

Οι 206 συμμετέχοντες στην έρευνα ιεράρχησαν τις δυσκολίες ως εξής:

  • θέματα σχετικά με τη χρήση (διαθεσιμότητα ουσίας κ.ά.): 27,2%
  • σίτιση: 24,1%
  • δυσκολίες μετακίνησης εξαιτίας των
  • περιορισμών: 17,3%
  • στέγαση: 12,3%
  • πρόσβαση σε καθαρό νερό: 8%
  • πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: 8%

Πάντως, 1 στους 5 ερωτώμενους (21,4%) δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία την περίοδο του lockdown.

Να σημειωθεί ότι το 68% των ερωτηθέντων, η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί αντικείμενο καθημερινής συζήτησης στις πιάτσες και δεν υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στους χρήστες για την εξέλιξη της νόσου. 

Η πλειονότητά τους απάντησε ότι δεν φοβάται τη λοίμωξη, δηλαδή να νοσήσει (65%) ή να πεθάνει (78%). Συγχρόνως, οι μισοί συμμετέχοντες (50,2%) θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να μολυνθούν μελλοντικά από Covid-19.

Επίσης, τo μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων της έρευνας (54,4%) δεν είχε υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του covid-19. Ωστόσο, από όσους είχαν εξεταστεί σχεδόν όλοι είχαν βρεθεί αρνητικοί (98,9%).

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν υψηλό επίπεδο ενημέρωσης όσον αφορά τα μέτρα ατομικής πρόληψης, γεγονός που μπορεί να συνδεθεί και με τις εντατικές ενημερωτικές προσπάθειες εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η Μονάδα Street-Work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, μικρότερη είναι η συμμόρφωση στα μέτρα όσων δεν διαθέτουν στέγη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 206 άτομα από τον πληθυσμό των πιο επιβαρημένων και περιθωριοποιημένων εξαρτημένων χρηστών ουσιών της πρωτεύουσας, στους οποίους επικεντρώνεται η δουλειά του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. 

Oι 7 στους 10 συμμετέχοντες ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 42 έτη και ελληνική υπηκοότητα είχε το 80%. Η επαφή μαζί τους έγινε στον δρόμο, στα δύο στέκια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ που απευθύνονται σε ενεργούς χρήστες, και στον ξενώνα για άστεγους εξαρτημένους ΙONIS.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Μονάδα Street-Work και το Τμήμα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ με χρήση ημι-δομημένου ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...