Προβλήματα από την επέλαση της «Μήδειας»

Μοιραστειτε το

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ σε άλλα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία. Χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο.

Σφοδρό είναι το πέρασμα της ισχυρής κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια» που πλήττει ήδη τη χώρα μας –έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τις χιονοπτώσεις– και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Ήδη το κρύο είναι τσουχτερό στη βόρεια Ελλάδα, με το χιόνι να πέφτει από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. 

Λόγω της κακοκαιρίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ σε ορισμένα άλλα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες:

  • Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.
  • Στον νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
  • Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
  • Στη Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνεται ως εξής:

► Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

► Στον νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης). 

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

►  Στον νομό Κοζάνη, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

► Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Εξάλλου, η κακοκαιρία έχει φτάσει ήδη στην πόλη της Λάρισας, όπου σημειώνεται χιονόπτωση. Λόγω της κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας η απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 42ο έως το 78ο χλμ της εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα σημεία του οδικού δικτύου που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία και αυτά στα οποία η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες:

Πώς εξαπλώνεται η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, μετά το πρωί του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» εξαπλώνεται στη χώρα μας.

Κατά την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» (Σαββατοκύριακο), αναμένουμε:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
  • Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
  • Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 23:00 του Σαββάτου 13/02 έως 02:00 της Κυριακής 14/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15 έως Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όταν τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά, για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και στα νότια τμήματα. Στα βόρεια θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο έως την Τρίτη θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα

Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 110 χρόνια, καθώς επίσης και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. (*Τα ύψη χιονιού δίνονται κατ΄ εκτίμηση, αφού δεν διατίθεται τράπεζα δεδομένων χιονομέτρησης).

meteo.gr

Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που προκαλεί η κακοκαιρία «Μήδεια», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr παρουσιάζει τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα τελευταία 110 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο.

► Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για το κρύο

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης [Βίντεο]

Κανονικά ο εμβολιασμός-Επιστρατεύονται οι δήμοι

Η κακοκαιρία ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού, η οποία έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται μετ’ εμποδίων λόγω και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων.

Στην έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που έγινε την Παρασκευή, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός.

EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Συζητήθηκε, ακόμη, ο συντονισμός όλων των δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Οι δήμοι επιστρατεύονται και για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, αφού καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...