Προβάδισμα Μπάιντεν και στις 6 κρίσιμες Πολιτείες

Μοιραστειτε το

Ανοιχτή στήριξη στον υποψήφιων των Δημοκρατικών και από την εφημερίδα USA Today, που τονίζει: «Ίσως να μην στηρίξουμε ποτέ ξανά έναν προεδρικό υποψήφιο. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά»

Περίπου 15 ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, νέα δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, δείχνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμά του επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις έξι αμφίρροπες πολιτείες των ΗΠΑ, που ενδέχεται να κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Ωστόσο η νίκη μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολη. Άλλωστε σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, αυτό που μετράει δεν είναι ο αριθμός των ψήφων συνολικά στη χώρα, αλλά ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία που μπορεί να συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων έχουν ήδη ψηφίσει.

Στη δημοσκόπηση αυτή ερωτώνται πιθανοί ψηφοφόροι από τις έξι κρίσιμες Πολιτείες, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα. Το όριο του στατιστικού σφάλματος είναι περίπου 4%.

  • Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 51%, έναντι 44% του Τραμπ, όταν την περασμένη εβδομάδα τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 51% και 43%. Το 28% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει ήδη ψηφίσει.
  • Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49% (48% την περασμένη εβδομάδα) έναντι 46% του Τραμπ (47% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Το 18% έχει ήδη ψηφίσει.
  • Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ έχει μειώσει τη διαφορά και συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 49% του Μπάιντεν, όταν πριν από μία εβδομάδα ο Μπάιντεν ήταν μπροστά με ποσοστό 51% έναντι 44% του Τραμπ. Το 15% έχει ήδη ψηφίσει.
  • Στο Ουισκόνσιν ο Μπάιντεν προηγείται με 51% έναντι 43% του Τραμπ, διευρύνοντας κατά μία μονάδα το προβάδισμά του σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24%) έχει ήδη ψηφίσει.
  • Στη Φλόριντα η διαφορά έχει μειωθεί στις 2 μονάδες (εντός του στατιστικού σφάλματος), με τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% έναντι 47% του Τραμπ. Το 17% έχει ήδη ψηφίσει.
  • Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν αύξησε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες, στο 50%, έναντι 46% του Τραμπ. Το 10% έχει ήδη ψηφίσει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Πολιτείες οι ψηφοφόροι είπαν ότι θεωρούν πως ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.

Η USA Today «ψηφίζει» Μπάιντεν

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες των ΗΠΑ αποφάσισε να πάρει θέση στην προεδρική κούρσα.

«Αυτές δεν είναι φυσιολογικές εκλογές. Αυτές δεν είναι φυσιολογικές εποχές» έγραψε σε άρθρο της η συντακτική ομάδα της εφημερίδας USA Today, η οποία ανακοίνωσε ότι σπάει την παράδοσή της και στηρίζει ανοιχτά τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, η συντακτική ομάδα – μια ιδεολογικά και δημογραφικά ετερόκλητη ομάδα δημοσιογράφων που είναι ξεχωριστή από το προσωπικό του τμήματος ειδήσεων και λειτουργεί με συναίνεση – έσπασε την παράδοση και επέλεξε στρατόπεδο στον προεδρική κούρσα για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η USA TODAY το 1982», είπε η συντακτική ομάδα.

«Προτρέψαμε τους αναγνώστες να μην ψηφίσουν τον (πρόεδρο των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα επειδή δεν είχε την ιδιοσυγκρασία, τη γνώση, τη σταθερότητα και την ειλικρίνεια που χρειάζεται η Αμερική από τους προέδρους της».

Ωστόσο, μετά από 38 χρόνια, η συντακτική ομάδα αποφάσισε «ομόφωνα» να στηρίξει τον Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος προσφέρει «σε ένα συγκλονισμένο έθνος ένα καταφύγιο ηρεμίας και ικανότητας».

«Αν αυτή ήταν μια επιλογή μεταξύ δύο ικανών υποψηφίων μεγάλων κομμάτων που τύγχανε να είχαν αντίθετες ιδέες, δεν θα επιλέγαμε πλευρά. Διαφορετικοί ψηφοφόροι έχουν διαφορετικές ανησυχίες. Αλλά αυτές δεν είναι φυσιολογικές εκλογές και αυτές δεν είναι φυσιολογικές εποχές», τονίζεται στο κείμενο που επισημαίνει: «Φέτος, ο χαρακτήρας, η ικανότητα και η αξιοπιστία τίθενται προς ψήφιση. Δεδομένης της άρνησης του Τραμπ να εγγυηθεί μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας εάν χάσει, το ίδιο ισχύει και για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας».

Και αφού υποστηρίζει ότι η στήριξη στον Τζο Μπάιντεν δεν θα έχει καμία επίδραση στις ειδήσεις, η συντακτική ομάδα καταλήγει: «Ίσως να μην στηρίξουμε ποτέ ξανά έναν προεδρικό υποψήφιο. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά».

Να σημειωθεί ότι και άλλες εφημερίδες έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον υποψήφιο των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί θητείας Ομπάμα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...