Προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες: Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση Καλογρίτσα

Μοιραστειτε το

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η κατάθεση του βασικού μάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει αδικήματα που τυχόν τελέσθηκαν από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Ο επιχειρηματίας στην αρχική του τοποθέτηση έδωσε ρόλο «ενορχηστρωτή της υπόθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες» στον τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι τον φώναξε στο γραφείο του για να του ζητήσει να γίνει ο «μπροστινός» για να αποκτήσει κανάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήμουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζάνη να μη φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξαναστρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους «νέους». Μετά τις εκλογές και αφού κερδίσαμε, και επειδή είχα την εμπειρία, κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά» ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας, ενώ όταν ερωτήθηκε σε «ποια παιδιά» αναφέρεται, υποστήριξε ότι θα θυμηθεί στην πορεία.

«Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανέφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Μα τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό»», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας.

Μάλιστα, εξήγησε ότι εκείνος έκανε την υποχώρηση και το δέχθηκε, γιατί μπήκε «ως πειθαρχημένος». Η πρώτη συνάντηση με τους Λιβανέζους φέρεται να έγινε στο Πόρτο Χέλι, ενώ -όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε- είχε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από το Νίκο Παππά. «Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο καρδιτσιώτικα μιλάω», είπε ο επιχειρηματίας, εξηγώντας στη συνέχεια ότι δεν πίστευε στη συνεργασία με τους Άραβες γιατί ότι είχε την αίσθηση ότι «το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες».

Σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ο Χρήστος Καλογρίτσας είπε: «Τους συνάντησα παντού! Στο σπίτι μου, στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου, αν κριθεί αναγκαίο».

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με τον ισχυρισμό του περί οδηγιών από το Νίκο Παππά για τις συναντήσεις με τους Άραβες, ο επιχειρηματίας επέμεινε: «Αλλάζαμε SMS. Οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα, όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου. Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει -αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν γι’ αυτό».

«Θεωρώ σύντροφο τον Πολάκη»

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο μάρτυρας δεν αισθάνθηκε καλά και τον εξέτασε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι μέλος της προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα, προηγουμένως ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι τον θεωρεί «ακόμη σύντροφό του», για να του απαντήσει ο κ. Πολάκης: «Έχεις καταλάβει με αυτά που λες σήμερα εδώ ότι κρατάς φανάρι στη Νέα Δημοκρατία και τον Πλεύρη».

Λίγο, νωρίτερα είχε σημειωθεί μεγάλη ένταση μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του προέδρου της Επιτροπής Σταύρου Κελέτση, καθώς η πρώτη ρωτούσε τον μάρτυρα σχετικά με τα μηνύματα με οδηγίες που υποστηρίζει πως έχει από το Νίκο Παππά. «Εδώ δεν είστε στο κομμωτήριο» φέρεται να της είπε ο κ. Κελέτσης με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του ζητά να ανακαλέσει. Ο κ. Κελετσης δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά δήλωσε πως παίρνει πίσω αυτό που είπε, ενώ αργότερα έκανε λόγο για άτυχη στιγμή.

«Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα; Παριστάνετε τον εργολάβο των δήθεν αριστερών σας πεποιθήσεων; Η μόνη σας έννοια είναι να κρατήσετε τα 3εκ. Και εμπλέκετε ολόκληρη παράταξη, με την οποία λέτε ότι έχετε και φιλικές σχέσεις. Τι ζητάτε από την κυβέρνηση για να καταθέσετε όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφιστήκατε με καθυστέρηση 4 ετών; Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι ανήκετε στην αριστερά και να εμπορεύεστε τις σχέσεις σας με αυτήν για να μην επιστρέψετε τα 3εκ;» φέρεται να είπε στον μάρτυρα η Θεοδωρα Τζάκρη.

Πώς σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ την κατάθεση

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται έγγραφο – εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 8 εκατ. ευρώ, από την 1η Ιουλίου του 2016, έναν μήνα δηλαδή πριν από τη γνωριμία του επιχειρηματία με την πλευρά των Χούρι της CCC.

«Ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική για να μην ολοκληρώσει την επανάληψη όσων είχε αναφέρει στη διάτρητη έγκλησή του. Η ξαφνική του αδιαθεσία δεν μπορεί να καλύψει: Την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής, που δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016. Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον ισχυρισμό περί συγκεκριμένων οδηγιών από το Νίκο Παππά και την ύπαρξη σχετικών μηνυμάτων, πηγές του κόμματος αναφέρουν: «Αναδιπλώθηκε στο θέμα των sms. Γιατί, άραγε, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος σε αυτά, στη συνέχεια είπε ότι δεν θα τα καταθέσει; Το τρίτο επεισόδιο στο σίριαλ της παρωδίας, που «έπαιξε» σήμερα, με πρωταγωνιστή τον βασικό κατήγορο, ο οποίος αδιαθέτησε για μια ακόμα φορά. Η Ν.Δ. ευθύνεται πλήρως για την κατάντια και τον συνεχή ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, πάντως, με τον κ. Καλογρίτσα: Αυτή η επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία».

Πώς σχολιάζουν πηγές ΝΔ την κατάθεση

Για «πανικό» του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας: «Το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη και τις πρακτικές όλων των προηγουμένων προανακριτικών επιτροπών αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος του Νίκου Παππά εντός της αιθούσης, μεσούσης της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα, κι ενώ πληροφορίες έφεραν τον μάρτυρα να προσδιορίζει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνον που αποκαλώντας τον «καπετάνιο» του ζήτησε να δώσει το όνομα του στο κανάλι, είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και του πανικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν σε «απώλεια ψυχραιμίας του ΣΥΡΙΖΑ», συμπέρασμα που προέκυψε από «τις διαρκείς προσπάθειες των Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη με παρεμβάσεις τους να μην καταθέσει ο μάρτυρας». Τέλος, σχολιάζοντας τα περίφημα sms του Νίκου Παππά που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοψή του ο κ. Καλογρίτσας, ανέφεραν: «Ο κατά δήλωσή του «ξαναστρατολογημένος» στο κόμμα μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015 μεγαλοεργολάβος, εκείνος που «στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με …όλες του τις δυνάμεις» και που επικοινωνούσε συνεχώς και βρισκόταν διαρκώς με τον Νίκο Παππά είτε στο σπίτι του, είτε στο σπίτι του πρώην υπουργού, είτε σε ταβέρνες», μίλησε. Κι όχι μόνο αυτό. Επίσης «έδειξε». Σελίδες με email και SMS. Όσοι λοιπόν βιάζονται να μιλήσουν για φιάσκο, καλό θα είναι να θυμηθούν καλύτερα που, πότε και σε ποιους μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα. Όσοι μιλούν για ευτελισμό της προανακριτικής καλύτερα θα είναι να αφήσουν το μάρτυρα να ολοκληρώσει την κατάθεση του και να μην απευθύνουν εκκλήσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη που καλούσε τον Χρήστο Καλογρίτσα να μη «δώσει» τον Νίκο Παππά «στη Δεξιά του Θάνου Πλεύρη». Κι όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, καλό θα είναι απλά να περιμένουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προβληματίζει η «χαλάρωση» – Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει «restart» στους ελέγχους

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...