Πρεμιέρα σήμερα για το εμβόλιο στους 85 και άνω, στα νοσοκομεία

Μοιραστειτε το

Πρεμιέρα σήμερα για τον εμβολιασμό των άνω των 85 ετών. Στα νοσοκομεία και όχι στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που διαφήμιζε η κυβέρνηση, η οποία πιάστηκε (ξανά) απροετοίμαστη. Αποτέλεσμα, ευάλωτοι άνθρωποι να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας στα νοσοκομεία δύο φορές, να θέσουν εαυτούς και ασθενείς σε κίνδυνο στον ευαίσθητο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές να λείψουν από τους ασθενείς τους και η επιχείρηση ανοσία της κοινότητας να αυτοϋπονομευτεί.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν υπάρχουν προς το παρόν στον χάρτη, ενώ τα νοσοκομεία ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ ότι τα εμβολιαστικά τους κέντρα, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την ανοσοποίηση των εργαζομένων σε αυτά, θα χρησιμοποιηθούν και για τον γενικό πληθυσμό.

Αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όπως είχε προαναγγείλει την ίδια μέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι πολίτες άνω των 85 ετών που είχαν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση άρχισαν να λαμβάνουν τα μηνύματα για τον εμβολιασμό τους. Μία μέρα αργότερα από το πρωί επικράτησε σύγχυση, με τα ΜΜΕ να αναμεταδίδουν ότι τα μηνύματα προγραμμάτιζαν ραντεβού στα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας να το διαψεύδει.

Αργά το ίδιο απόγευμα κύκλοι του υπουργείου διέδιδαν ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει τις πόρτες του το 14% των προαναγγελθέντων εμβολιαστικών κέντρων (144), αφού όμως έχει αρχίσει ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας που έχει προτεραιότητα.

«Μετά τη μετατροπή τους σε νοσοκομεία μίας νόσου (δήθεν για να μειωθεί η διασπορά), τώρα έχουμε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα. Ετσι εξ αρχής κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, για τον οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί όχι μόνο είμαστε υπέρμαχοι, αλλά τον απαιτούμε εδώ και καιρό ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Από σχεδιασμό πάντως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα λόγια περισσεύει, στην πράξη υπολείπεται.

«Αστοχη» χαρακτηρίζει την απόφαση μετατροπής των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της, θυμίζοντας ότι «τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν με προσωρινό τρόπο, στελεχώθηκαν με το λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων με σκοπό να εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό και μόνο» και καταδεικνύοντας ότι «στεγάστηκαν σε χώρους κυρίως των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων που είναι απαραίτητοι για την εξέταση ασθενών», ενώ άλλα «βρίσκονται σε ορόφους Νοσοκομείων όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση πολιτών, ειδικά με κινητικά προβλήματα».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», όπου για να λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο έχουν αποσπαστεί σε αυτό οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου, αφήνοντας κενό πίσω τους στην αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων των φιλοξενούμενων, ενώ δεν είναι καθόλου εύκολα προσβάσιμο ιδιαίτερα για τους 35 ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που θα το επισκεφτούν σήμερα, αφού για να φτάσει κανείς σε αυτό χρειάζεται να ανέβει 15 σκαλιά.

Ακόμα ένα παράδειγμα είναι το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με 200 προγραμματισμένους εμβολιασμούς σήμερα, το οποίο διαθέτει 4 εμβολιαστικές αίθουσες στον τρίτο όροφο που για να τις προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να περάσει μέσα από κλινικές.

Πηγή
Author: Ντάνι Βέργου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...