«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την πώληση της Play

Μοιραστειτε το

Σημαντική ενίσχυση στα ταμεία του ομίλου Olympia θα δώσει η επικείμενη πώληση της συμμετοχής της στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση της προκειμένου ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Iliad να προχωρήσει με την προσφορά της για την απόκτηση του 40% της Play που ελέγχουν ο όμιλος Olympia και το ισλανδικό fund Novator, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της πολωνικής εταιρείας.

Το συνολικό ύψος της προσφοράς ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αποτίμηση (συμπεριλαμβανομένων και των δανειακών υποχρεώσεων) φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Olympia ελέγχει το 20,1% της Play, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός όμιλος θα λάβει ένα ποσό που κυμαίνεται περίπου στα 440 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε πως θα αξιοποιήσει στο προσεχές μέλλον ο ελληνικός όμιλος.

Σημειωτέον πως η Olympia απέκτησε μερίδιο στην Play το 2007 και το 2008 απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας σε συνεργασία με τη Novator. Εξ αρχή επιδιώκει να «ταράξει τα νερά» της πολωνικής αγοράς με νέα πακέτα και υπηρεσίες και μία διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική με μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Το σχέδιο σημείωσε επιτυχία καθώς το 2012 η Play έφθασε στα 9 εκατ. συνδρομητές, έχοντας το 16% της αγοράς, το 2018 «ανέβηκε» στην πρώτη θέση, ενώ το 2020 το μερίδιο ανήλθε στο 29% με 15 εκατ. συνδρομητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Iliad, τους τελευταίους 12 μήνες, η Play είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ με τη λειτουργική κερδοφορία στα 523 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στην Play είναι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έχει γίνει στην Πολωνία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι από 2017 εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Η δημόσια προσφορά που έγινε τότε συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την εισαγωγή της Play ως τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την απόκτηση της Play η Iliad θα ανέβει στην 6η θέση μεταξύ των Ευρωπαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, έχοντας παρουσία στη Γαλλία, στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, ενώ μέσω της Monaco Telecom δηλώνει παρών και στις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...