Πράσινο τέλος 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης

Μοιραστειτε το

Στην επιβολή πράσινου τέλους 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Στο ίδιο πλαίσιο, παραγωγοί, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και νοικοκυριά φαίνεται πως ενδέχεται να βάλουν επίσης… πλάτη.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, επιβάλλεται σε παλιά έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), για το 2020, έκτακτη εισφορά 6% του κύκλου εργασιών τους.

Επίσης, οι προμηθευτές ρεύματος επιβαρύνονται με 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το έτος 2021, κόστος που ενδέχεται να το μετακυλήσουν στα τιμολόγια ρεύματος.

Oσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος, τελικά δεν θα μειώνονται σταδιακά, όπως προβλεπόταν με τη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αλλά πλέον θα κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπoνται:

Αύξηση των εισροών στον ΕΛΑΠΕ μέσω της αύξησης του ποσοστού πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στο 78% (από 65% που είναι σήμερα), που θα ενισχύσει τον Ειδικό Λογαριασμό κατά 65 εκατ. ευρώ ήδη από το 2020 και θα συνεχίσει να τον ενισχύει κατά το ίδιο ποσό τα επόμενα χρόνια.
Ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ για το 2020 και κατά αντίστοιχο ποσό για το 2021, μέσω των εκτιμώμενων εσόδων από το Ειδικό Τέλος Εκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που ήδη καταβάλλεται στη ΡΑΕ υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

Επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο για την ενίσχυση πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων (στήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, ενεργειακή εξοικονόμηση κ.λπ.).

Υιοθέτηση μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών. Ηδη από το 2021, με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων του ΕΛΑΠΕ κατά 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Υπολογίζεται, δε, ότι από το έτος 2024, μετά την έναρξη λειτουργίας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και εφεξής, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορεί να ενισχύεται με έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πηγή: Ελευθερος Τύπος

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...