Πού είναι η πρίζα; Ουραγός η Ελλάδα στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Ουραγός στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει η χώρα μας παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών και οι πωλήσεις τους αυξάνονται και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση έχουν δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Παρά την πανδημία και τη γενικότερη πτώση των πωλήσεων, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζουν να γνωρίζουν αύξηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή και αυτοί που σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι τα σημεία φόρτισης που ακόμη δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο ταξίδι, αλλά και η αυτονομία των αυτοκινήτων που μεταβάλλεται ανάλογα με την χρήση του.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που όμως μεταβάλλονται καθημερινά καθώς δημιουργούνται νέοι σταθμοί φόρτισης, η Ελλάδα έχει μόλις 61 δημόσια σημεία φόρτισης όταν οι συγκρίσιμες πληθυσμιακά χώρες: Βουλγαρία έχει 135, η Κροατία 629, η Σλοβενία 649, η Λιθουανία 202, η Φιλανδία 2145, η Σουηδία 8.792, η Πορτογαλία 1.791 και η Ιρλανδία 1.076. Μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες: Η Ιταλία έχει 9.370 σημεία φόρτισης, η Πολωνία 884 και η Ισπανία 5.769.

Όλα αυτά όταν απαιτούνται για τη χώρα μας 80 έως και πάνω από 100 σταθμοί ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τουλάχιστον 3.000 απλοί σταθμοί φόρτισης, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελο Μπεκιάρη για να μπορέσει ένας οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να κινηθεί απροβλημάτιστα σε όλη την ελληνική επικράτεια, εκτός των νησιών, έχοντας στην διάθεσή του σταθμούς φόρτισης ανά 40 μικτά χιλιόμετρα.

Από τα 199.825 σημεία φόρτισης που είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, πάνω από το 25% βρίσκονται στις Κάτω Χώρες (50.824), το 20% βρίσκεται στη Γερμανία (40.517), το 15% στη Γαλλία (30.367) και το 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο (28.538 ). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% όλων των σημείων χρέωσης ECV στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που αυτές οι χώρες καλύπτουν μόνο το 27% της συνολικής επιφάνειας της ΕΕ. Στο άλλο άκρο του φάσματος, μια τεράστια χώρα όπως η Ρουμανία, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία – μετρά μόνο 344 σημεία φόρτισης, ή 0,2% του συνόλου της ΕΕ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: skandias

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...