ΠΟΥ: Συμφωνία για γρήγορα τεστ των 5 δολαρίων, λύση για τις φτωχές χώρες

Μοιραστειτε το

Γαλλία, εργαστήριο

AP Photo/Thibault Camus

Νέα και αυστηρότερα μέτρα λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την ίδια ώρα μια ελπιδοφόρα συμφωνία για την παραγωγή 120 γρήγορων τεστ κορονοϊού, τα οποία θα διανεμηθούν τους επόμενους 6 μήνες στις φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και των φαρμακοβιομηχανιών Abbott και SD Biosensor. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγέσους, πρόκειται για αποτελεσματικά τεστ κόστους 5 δολαρίων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε μισή ώρα το πολύ. Θα μοιραστούν σε 133 χώρες, μεταξύ των οποίων και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κηδεία και καύση νεκρού στην Ινδία με αυξημένα μέτρα προστασίας

AP Photo/Anupam Nath

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως πρόκειται για γεγονός που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας, ειδικά στις φτωχές χώρες με μεγάλη διασπορά του ιού, οι οποίες για οικονομικούς λόγους και λόγω έλλειψης εργαστηρίων και εκπαιδευμένου προσωπικού δεν είχαν πρόσβαση στα ακριβά μοριακά τεστ.

Πρόκειται για «φορητό και εύκολο στη χρήση τεστ» που θα επιτρέψει την «επέκταση των ελέγχων σε απομακρυσμένες περιοχές», τόνισε ο Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγέσους.

Οι άλλες εξελίξεις

Στο μεταξύ, σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται προσπάθεια για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας.

Με μια ματιά:

  • Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ολλανδία. Δεν θα επιτρέπονται πάνω από τρία άτομα καλεσμένα σε κατοικίες, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Επίσης, θα οριστεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα ταξίδια προς και από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και τη Χάγη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα μολύνσεων νέου κορονοϊού.
  • Ένα εκατομμύριο πολίτες της Μαδρίτης δεν μπορούν να απομακρύνονται από τη γειτονιά τους και τους επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά. Κλείνουν όλα τα δημόσια πάρκα.
  • Σε δώδεκα διαμερίσματα στη Γαλλία, και το Παρίσι, τα μπαρ θα παραμένουν κλειστά από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 4.070 νέες μολύνσεις από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, μια απότομη πτώση από τον απολογισμό του Σάββατου που ήταν ο τρίτος υψηλότερος, με 14.412 κρούσματα, και της Κυριακής με 11.123.
  • Τα μπαρ και τα καφέ στις Βρυξέλλες θα κλείνουν στις 11 μ.μ.
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ώστε να μην αναγκασθεί η χώρα να εφαρμόσει ευρείας κλίμακας περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία και θα είναι επιβαρυντικά για όλους, όπως έγινε την Άνοιξη.

Ρωσία, Αγία Πετρούπολη

AP Photo/Dmitri Lovetsky

  • Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει νέους περιορισμούς στη βορειοανατολική Αγγλία, απαγορεύοντας τις επαφές μεταξύ προσώπων που ανήκουν σε διαφορετικά νοικοκυριά, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 4.044 νέα κρούσματα της Covid-19, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στις 439.013. Άλλοι 13 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 42.001.
  • Στην Ιταλία διαγνώσθηκαν 1.494 κρούσματα κορονοϊού, με 16 νεκρούς, αλλά τα τεστ ήταν σαφώς πιο περιορισμένα, αφού δεν ξεπέρασαν μόλις τις 51.000. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη (295), στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (211) και στο Βένετο (183). Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που είναι θετικοί στον ιό και παρουσιάζουν επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος.
  • Στην Ινδία τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 6 εκατ. και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ, λόγω της θρησκευτικής γιορτής Ντιβαλί, για την οποία οι πολίτες βγαίνουν μαζικά για αγορές και ψώνια.
  • Στις ΗΠΑ εκφράζεται φόβος για έκρηξη κρουσμάτων σε 21 πολιτείες, οι οποίες κατοικούνται συνολικά από το μισό πληθυσμό της χώρας. Ήδη έχουν καταγραφεί 7 εκατ. μολύνσεις ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 200.000

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...