ΠΟΥ: Ένας στους 10 μπορεί να έχει μολυνθεί από κορωνοϊό – Οδηγούμαστε σε δύσκολη περίοδο

Μοιραστειτε το

Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, είπε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Σύμφωνα με τις σημερινές καλύτερες εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό. Διαφέρει ανάλογα τη χώρα, διαφέρει από αστική σε αγροτική περιοχή, διαφέρει ανάλογα τις ομάδες. Αλλά αυτό που πράγματι σημαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ράιαν. «Οδηγούμαστε προς μια δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται».

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ειδικών που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού και τον έχει υποβάλει προς εξέταση στις κινεζικές αρχές, δήλωσε ο ίδιος.

Τα μέτρα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, αυξάνονται παράλληλα και τα περιοριστικά μέτρα, κάποια εκ των οποίων ίσχυαν την περίοδο του πρώτου lockdown και μετά είχαν αρθεί.

Γαλλία

Όλα τα μπαρ στο Παρίσι θα είναι κλειστά από αύριο και για δύο εβδομάδες.

Αλλά τα εστιατόρια και τα μπαρ που σερβίρουν φαγητό θα παραμείνουν ανοιχτά όμως θα λειτουργούν μέχρι τις 22:00, με νέα μέτρα ασφαλείας και με καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών τους.

Η περιφέρεια του Παρισιού κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και όπως διευκρίνισε το πρωθυπουργικό γραφείο σήμερα θα ανακοινωθεί μια νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων διάρκειας δεκαπέντε ημερών.

Τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων στη γαλλική πρωτεύουσα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% σε πληρότητα, ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην τηλεργασία.

Σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια οι συναθροίσεις περιορίζονται στα δέκα άτομα, ενώ απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις, τα φοιτητικά πάρτι και άλλες οργανωμένες εκδηλώσεις σε ενοικιαζόμενους χώρους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους για όλους άνω των 11 ετών.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους περισσότερους χώρους εργασίας.

Βρετανία

Η Guardian αναφέρει ότι είναι πιθανό να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα, σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα νέα αυτά μέτρα πιθανόν να περιλαμβάνουν το κλείσιμο των παμπ, αλλά και την απαγόρευση των κοινωνικών συναναθροίσεων εκτός νοικοκυριών.

Ισπανία

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το νέο lockdown που έχει επιβληθεί στην πρωτεύουσα και σε εννέα γειτονικές πόλεις.

Οι πολίτες επιτρέπεται να φεύγουν από την περιοχή όπου κατοικούν μόνο για να εργαστούν, για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή για ιατρικούς σκοπούς.

Οι κοινωνικές επαφές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στα έξι άτομα.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 22:00 και μαζί με τα εμπορικά καταστήματα έχουν περιορίσει τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στον χώρο τους.

Ιρλανδία

Στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, έχει απαγορευτεί από τις 19 Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

Οι κοινωνικές συναναστροφές, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, περιορίζονται σε έξι άτομα που να προέρχονται από τρία διαφορετικά νοικοκυριά το μέγιστο.

Οι εξωτερικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 15 άτομα.

Οι άνω των 70 ετών καλούνται, κατά το δυνατόν, να παρεμένουν στα σπίτια τους και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από τα σπίτια τους.

Επίσης έχουν επιβληθεί κάποια κατά τόπους lockdowns.

Πάντως, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας με πλήρες lockown.

Ολλανδία

Οι ολλανδικές αρχές επέβαλαν από τις 29 Σεπτεμβρίου νέα περιοριστικά μέτρα μετά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις και τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00 .

Οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών τους και ενθαρρύνεται η τηλεργασία. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σπίτια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία άτομα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται χωρίς θεατές.

Γερμανία

Η ισχύουσα απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων στη χώρα, όπως τα φεστιβάλ, οι αθλητικές διοργανώσεις με θεατές και οι συναυλίες, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.

Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.

Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Ιταλία

Οι ντισκοτέκ και τα κλαμπ έχουν κλείσει.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 18:00 ως τις 06:00 σε όλους τους δημόσιους χώρους όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά άνω των έξι ετών όταν βρίσκονται μέσα στους χώρους του σχολείου.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι πιθανόν να επιβάλει νέα μέτρα εντός της εβδομάδας καθώς ειδικά στον νότο παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα αυτά πιθανόν να περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα και νέους περιορισμούς στον επιτρεπόμενο αριθμό των παρισταμένων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Δανία

Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.

Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.

Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.

Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

Βέλγιο

Στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από την 1η Οκτωβρίου, αλλά “προτείνεται” σε χώρους, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επιβλήθηκαν άλλα μέτρα: τα καφέ και τα μπαρ κλείνουν στις 23:00 και άλλες επιχειρήσεις εστίασης στις 22:00.

Απαγορεύεται άλλωστε η κατανάλωση τροφίμων σε υπαίθριους χώρους.

Τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά και δεν διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τα φεστιβάλ.

Ωστόσο, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επιτρέπεται να επιστρέψουν στα στάδια, αλλά φορώντας μάσκα και σε περιορισμένο αριθμό.

Πορτογαλία

Με τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και των εργαζομένων στα γραφεία, ξεκίνησε η επιβολή νέων περιορισμών στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτές περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών εγκαταστάσεων στις 23:00 και τον περιορισμό των συναθροίσεων σε 10 άτομα.

Σουηδία

Δεν υπήρξε lockdown στη χώρα αυτή, αλλά με βάση τις κυβερνητικές συστάσεις οι περισσότεροι σεβάστηκαν την εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση και ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι, όπου ήταν εφικτό.

Η χώρα επέβαλε απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και κάλεσε όσους είναι άνω των 70 να μένουν στα σπίτια τους, αλλά τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει καθοδική πορεία, αλλά όχι όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι αρχές δεν αποκλείουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και δεν υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Τσεχία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Από σήμερα επιβάλλονται νέα μέτρα για δύο εβδομάδες, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των γυμνασίων και τον περιορισμό του αριθμό των πελατών ανά τραπέζι σε έξι για εστιατόρια και μπαρ. Τα δημοτικά σχολεία ωστόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ρωσία

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Ρωσία είναι ο υψηλότερος από τις 12 Μαΐου καθώς οι αρχές κατέγραψαν σήμερα 10.888 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων 3.537 στη Μόσχα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 117 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 στη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή τη φορά οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για την περίθαλψη και θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό, τα αποθέματα σε φάρμακα και σε προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Μόσχα, που μετράει τα περισσότερα νέα κρούσματα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου ώστε να περιοριστεί κυρίως ο συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, οι σχολικές διακοπές, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, παρατάθηκαν από μια σε δύο εβδομάδες, ενώ τα σχολεία στη Μόσχα θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Η δημαρχία της πόλης πρότεινε στους ηλικιωμένους κατοίκους και στις ευάλωτες ομάδες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...