Ποτοαπαγόρευση, ωράριο , κλεισούρα και κατάθλιψη | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ο κορωνοϊός είναι μία πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε για πολλά χρόνια. Είναι μία επιδημία, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά όχι να φτάνουμε και στα άκρα. Θέλω να σας αναλύσω την άποψη μου, αναφορικά με την υπερβολική λήψη μέτρων περιορισμού της διασκέδασης και την ανόητη επιβολή ωραρίων.

  • Γράφει ο Νίκος Κιτσάκος
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Μας λένε ότι λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του συνωστισμού, κάτι το οποίο κανείς δεν αρνείται, όμως έχω αρχικά να θέσω ένα ερώτημα.

Πώς στοιχειοθετείται ο συνωστισμός, αν εγώ κάτσω στο τραπέζι μου στην καφετέρια στο μπαράκι ή στο εστιατόριο μετά τις 00.00; Καθιστός σε τραπέζι δεν είμαι και στις 23.00, καθιστός σε τραπέζι δεν είμαι και στις 01.00;

Από τη στιγμή που τα μπουζουξίδικα, τα κλαμπ, τα κέντρα διασκέδασης, ούτως ή άλλως απαγορεύονται, είναι γελοίο να λέμε ότι κλείνουμε την εστίαση στις 00.00 για την αποφυγή του συνωστισμού.

Να δεχτώ ότι καλώς απαγορευτήκαν οι πίστες και τα μπαρ των ορθίων, όμως είμαι βέβαιος ότι η επιβολή ωραρίου στην υπόλοιπη εστίαση δεν έγινε για τον κορωνοϊό.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα αστεία μέτρα για δύο άλλους λόγους.

  • Η επιβολή με έμμεσο τρόπο της απαγόρευσης κυκλοφορίας της βραδινές ώρες.
  • Η εξαφάνιση σταδιακά του κλάδου της εστίασης.

Η εστίαση για την χώρα μας είναι ένας κλάδος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, λόγω και της ιδιοσυγκρασίας του ελληνικού λαού, ο οποίος αρέσκεται στο να διασκεδάζει και να βγαίνει έξω.

Θυμάστε όλοι ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, πάντα είχαν ένα κόμπλεξ με τους Έλληνες, που ζουν την καθημερινότητα και δεν είναι μούχλες σαν αυτούς. Τελικά τα κατάφεραν, μετά τα μνημόνια, να μας κόψουν και τη διασκέδαση.

Η κυβέρνηση βέβαια θα έπρεπε να σκεφτεί καλά ότι χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι, κατηγορίες επαγγελμάτων εξαφανίζονται (μουσικοί, μάγειρες κλπ), το εμπόριο ειδών ποτού και φαγητού εξαθλιώνεται, ακόμα και παράπλευρα μέχρι και η ΔΕΗ χάνει έσοδα με την εξαφάνιση των επιχειρήσεων εστίασης.

Μας διαφημίζει η κυβέρνηση ότι είναι φιλελεύθεροι, ότι νοιάζονται για την οικονομία και κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά παράλληλα εξοντώνει άνευ λόγου τον πιο παραγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Είναι επίσης απαράδεκτο, όταν κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η εστίαση φοροδιαφεύγει και κλέβει το κράτος.

Αν δεν είναι ικανοί να στείλουν ελεγκτικούς μηχανισμούς και να θεσπίσουν πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, τότε ρωτάω πώς οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα σοβαρά θέματα της χώρας.

Δεν είναι τουλάχιστον περίεργο ότι τέτοιο μέτρο επιβολής ωραρίου, δεν υπάρχει σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και στις χώρες που έχουν πραγματικά πληγεί από τον κορωνοϊό;

Αυτό το μέτρο είναι δική μας πρωτοτυπία και να μην μας λένε ότι εφαρμόζεται και αλλού.

Πρέπει όμως να δούμε αυτήν την πραγματικότητα και από μία άλλη όψη, την ψυχολογική επίπτωση στον πληθυσμό και στην κοινωνία.

Η διασκέδαση είναι, για μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, ένας τρόπος εκτόνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Είναι σίγουρο ότι, ειδικά οι νέοι, θα οδηγηθούν αργά αλλά σταθερά σε ψυχολογικά θέματα από την κλεισούρα, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε μορφές κατάθλιψης, ασθένειας η οποία ουσιαστικά δεν (ξανα)θεραπεύεται ποτέ.

Η κλεισούρα, ο περιορισμός της διασκέδασης, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα, θα δημιουργήσει ένα κοκτέιλ αρκετά επικίνδυνο, το οποίο σίγουρα θα οδηγήσει και σε κοινωνικές μαζικές αντιδράσεις.

Μία κοινωνία που καταπιέζεται, μοιάζει με μία κατσαρόλα που βράζει και κάποια στιγμή πετάει το καπάκι.

Το γελοιότερο βέβαια όλων, ήταν η τελευταία απόφαση που πήραν, για το κλείσιμο των περιπτέρων τα μεσάνυχτα, για να μην αγοράζουν οι νέοι ποτά και συνωστίζονται στις πλατείες.

Δηλαδή δεν μπορούν να τα αγοράσουν στις 23.55 και να πάνε μέχρι το πρωί να κάθονται στις πλατείες;

Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα και να αξιολογήσει τους φωστήρες που έχει γύρω του.

Είναι αποδεκτό από όλους, ότι ο κ. Μητσοτάκης όντως κάνει προσπάθεια να αναχαιτίσει τον κορωνοϊό και να μεταρρυθμίσει και πολλά κακώς γεννώμενα κατεστημένα του κράτους, αλλά με τέτοιες επιλογές είναι σαν να δίνει μία κλοτσιά και να ρίχνει κάτω την καρδάρα με το γάλα.

Κλείνοντας, για να κάνουμε και λίγο πλάκα, έχω μία απορία: Ο κορωνοϊός κολλάει μετά τις 00.00; Είναι δηλαδή ξενύχτης, αλητάμπουρας και γκομενάκιας;

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ίων Παπαδάκης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα