Πορτογαλία: Ρεκόρ αποχής αναμένουν στις προεδρικές εκλογές λόγω Covid-19

Μοιραστειτε το

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι – σε μεγάλο βαθμό περιορισμένοι στα σπίτια τους λόγω του αυστηρού lockdown – θα επιλέξουν νέο πρόεδρο την Κυριακή, αλλά υπάρχουν πολλοί φόβοι ότι η προσέλευση στις κάλπες θα μπορούσε να επιδεινώσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και αναμένεται χαμηλή προσέλευση.

Οι αρχές ανέφεραν ημερήσιο αριθμό 274 θανάτων και πάνω από 15.333 νέες περιπτώσεις σήμερα, 23 Ιανουαρίου.

«Δεν θα ήταν πρόβλημα να περιμένουμε άλλον έναν μήνα. Οι εξαιρετικοί χρόνοι απαιτούν έκτακτα μέτρα », δήλωσε ένας κάτοικος της Λισαβόνας, ο Μιγκέλ Κονκλάβες, 55 ετών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου ISC / ISCTE την περασμένη εβδομάδα.

Η καθυστέρηση της ψηφοφορίας θα απαιτούσε την αλλαγή του συντάγματος της χώρας – κάτι που οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ήταν δυνατό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά υπήρξε εκτεταμένη κριτική για την απόφαση να προχωρήσει η ψηφοφορία για τον πρόεδρο.

«Θα έπρεπε να έχουν κανονιστεί ψηφοφορίες σε περισσότερες ημέρες», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Χουάο Κανσέλα του Πανεπιστημίου IPRE-NOVA. «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι μόνες επιλογές ήταν να αναβάλλουμε τις εκλογές ή να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι».

Η ψηφοφορία είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους για κάτι άλλο εκτός από βασικές εργασίες, σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες lockdown.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκόποι αναμένουν να φτάσει σε υψηλά ρεκόρ η αποχή, ακόμη και αν οι εθελοντές ομάδες φορούν προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διαδικασία συλλογής ψηφοδελτίων στο κατώφλι των περίπου 13.000 ψηφοφόρων που είανι σε καραντίνα. Περίπου 250.000 άτομα εγγράφηκαν για πρόωρη ψηφοφορία ώστε να αποφύγουν τα πλήθη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο τωρινός πρόεδρος MΜαρκέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι πιθανό να κερδίσει εύκολα την επανεκλογή, με την αριστερή υποψήφια Άνα Γκόμες να έρχεται δεύτερη με 13,5-14,5% και τον ηγέτη της ακροδεξιάς Chega, Αντρέα Βεντούρα, να μένει πίσω με 10-12,5%.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...