Πολύ πιθανές θεωρεί το ΜέΡΑ 25 τις πρόωρες εκλογές

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρκετά πιθανή θεωρούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο ΜέΡΑ25 και γι’ αυτό πηγές του κόμματος κάνουν λόγο για «οργανωτικό αναβρασμό», με πρώτη «τη μάχη του Προϋπολογισμού» στη Βουλή, όπου θα «αποκαλύψουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Όπως μετέδωσε το στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιόπιστες κομματικές πηγές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι «οι πληροφορίες στον τύπο ότι για την κυβέρνηση αποτελεί χρονικό ορόσημο η παραγωγή του εμβολίου για τον Covid-19 προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες – σε συνδυασμό με τα εκφυλιστικά φαινόμενα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – βρίσκουν το ΜέΡΑ25 σε «οργανωτικό αναβρασμό» μετά την εκλογή των νέων οργάνων, αλλά και γιατί «το κόμμα έχει αποκτήσει ισχυρή κοινωνική ραχοκοκαλιά σε όλη την Ελλάδα».

Στελέχη του ΜέΡΑ25 τονίζουν εξάλλου ότι ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης έχει τονίσει πολλές φορές και έγκαιρα όλο αυτό το διάστημα ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να προσφύγει σε εκλογές πριν το «5ο μνημόνιο» πριν δηλαδή όπως αναφέρουν, τα νέα επώδυνα για τον λαό μας «μέτρα που ετοιμάζουν η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού».

Διμέτωπη επίθεση για Ταμείο Ανάκαμψης και Έκθεση Πισσαρίδη

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΜέΡΑ 25 βρίσκεται όχι μόνο η Ν.Δ. αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη να επιχειρεί να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ασκεί παράλληλα κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την έκθεση Πισσαρίδη.

Όσον αφορά τα «νούμερα της οικονομίας» και τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από τις Βρυξέλλες πηγές του ΜέΡΑ25 υπογραμμίζουν ότι «τα καθαρά νέα χρήματα που η Ελλάδα θα λάβει από τις Βρυξέλλες το 2021, 2022 και 2023 ανέρχονται συνολικά σε 12,12 δισ. Ούτε 72 δισ, ούτε καν 19 δισ!

Ακαθάριστα, η Ελλάδα θα λάβει 22,4 δισ. πιο συγκεκριμένα 19 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης (6,65 δισ. το 2021, 6,65 δισ. το 2022 και άλλα 5,7 δισ το 2023) συν άλλα περίπου 2 δισ. από μικρή αύξηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ (κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Από αυτά περί τα 22,4 δισ. πρέπει να αφαιρεθεί το νέο χρέος που επωμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που «ξεχνούν» να αναφέρουν τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας. Πόσο είναι αυτό το χρέος; Η Ελλάδα αναλαμβάνει να αποπληρώσει το 1,37% των 750 δισ. που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις «αγορές» εκ μέρους της Ένωσης – δηλαδή, 10,3 δισ.
Συμπερασματικά, η χώρα έχει λαμβάνει 12,12 δισ (22,4 μείον 10,3). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτά το ποσά είναι κατά τι περισσότερα του 2% και με αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει ελλείμματα προϋπολογισμού άνω του 10% του ΑΕΠ.

Καθώς αυτό δεν γίνεται, αναφέρουν οι πηγές του ΜέΡΑ 25, «το 5ο Μνημόνιο είναι δεδομένο. Για αυτό το ΜέΡΑ25 καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση σε ενότητα και αγώνα».

Εκτίμηση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «όλο το Μνημονιακό Τόξο (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ) επενδύει σε διένεξη άνευ ουσίας για το αν η Ομάδα Πισσαρίδη πρεσβεύει, ή όχι, νεοφιλελεύθερες πολιτικές με στόχο κοινό να μη γίνεται λόγος για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: για τις μόνιμες μνημονιακές δεσμεύσεις (έως το 2060) που καθιστούν γελοία την αντιπαράθεση δήθεν νεοφιλελεύθερων και δήθεν κεϊνσιανών πολιτικών.

Επίσης, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας βάφτισε το 4ο Μνημόνιο «έξοδο από τα Μνημόνια». Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει το 5ο Μνημόνιο να καταγραφεί ως το «σχέδιο ανάπτυξης» της χώρας, αναθέτοντας το εγχείρημα αυτό στην Ομάδα Πισσαρίδη».

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με ενδιαφέρον, διαβάζουμε την κριτική κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εκθεση της Ομάδας Πισσαρίδη, παραδείγματος χάριν τίτλους όπως: «Το σχέδιο Πισσαρίδη βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών» ή «Φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Πρόκειται, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «για αντιπαράθεση που, κάλλιστα, θα αποτύπωνε τον διάλογο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 1996 ή το 2004. Το ζήτημα σήμερα όμως δεν είναι αν η ανάπτυξη θα έρθει με νεοφιλελεύθερα ή με κεϊνσιανά μέτρα».

Το ζήτημα σήμερα για το ΜέΡΑ 25, είναι ότι, όντας εγκλωβισμένο στο 4ο Μνημόνιο, και καθ’ οδόν προς το 5ο, το κράτος μας στερείται τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να εφαρμόσει είτε νεοφιλελεύθερα (π.χ. μείωση ΦΠΑ και φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 15%) είτε κεϊνσιανά αντι-υφεσιακά μέτρα (π.χ. σημαντική αύξηση δημόσιων επενδύσεων).
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...