Πολύχρωμη πορεία για τη δικαίωση του Ζακ

Μοιραστειτε το

Ενα νεανικό ποτάμι «έτρεξε» από την οδό Γλάδστωνος, όπου δολοφονήθηκε, μέχρι τα Προπύλαια ένα μήνα πριν ξεκινήσει η δίκη για τον άδικο χαμό του. ● Ηχηρή η παρουσία της Μάγδας Φύσσα που ένωσε τη φωνή της με τους διαδηλωτές.

Mε αφετηρία την οδό Γλάδστωνος όπου δολοφονήθηκε άγρια μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δυο χρόνια πριν, από εκείνο το στενό και σκοτεινό δρομάκι που από πέρυσι φέρει τη πινακίδα «Oδός Zackie Oh», χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν χτες μέχρι τα Προπύλαια ζητώντας δικαίωση για τη Ζάκι, δικαιοσύνη για όλους.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη στις 21 του Οκτώβρη ένα πολύχρωμο νεανικό ποτάμι ξεχύθηκε στον δρόμο φωνάζοντας «Νο Zackie – No peace». Η άσφαλτος γέμισε γκλίτερ και οι τοίχοι με στένσιλ, ενώ στο πεζοδρόμιο που ο Ζακ άφησε την τελευταία του πνοή σχηματίστηκε με κίτρινη μπογιά το περίγραμμά του.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο αργότερα με χιλιάδες διαδηλωτές να ενώνουν τις φωνές τους, ενώ διαδηλώτριες με σκούπες στην κεφαλή της πορείας έδιναν το τέμπο. «Eλληνα λεβέντη, Ελληνα λεβέντη, στον τάφο σου θα στήσουμε το πιο ωραίο γλέντι», «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί», «Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, κλοτσιές με 12ποντα, να βάλετε μυαλό», «Μία τζαμαρία κοστίζει μια ζωή σε αυτή την κοινωνία την ομοφοβική» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ συνθήματα ακούστηκαν και για τη δολοφονημένη Ελένη Τοπαλούδη. «Η ματσίλα σας είναι του θανάτου», «Η κανονικότητα σας βρομάει αίμα, είμαστε όλα Ζακ» έγραφαν κάποια από τα πλακάτ που υψώθηκαν στον αέρα.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηχηρή ήταν η παρουσία της Μάγδας Φύσσα, που μόλις δύο μέρες μετά την αντιφασιστική πορεία για τον Παύλο στο Κερατσίνι, πορεύθηκε με τους διαδηλωτές που φώναξαν και για τη δικαίωση του δολοφονημένου αντιφασίστα: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ/τη Zackie και βρέθηκαν μεταξύ άλλων ακτιβιστές, φίλοι του Ζακ, μέλη της LGBTQ κοινότητας, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι συλλογικότητες Καμία Ανοχή, Συνέλευση 8 Μάρτη, Αντισεξιστική Ομάδα ΔΕΑ, Sabbat, η ομάδα Κιουρί@, η ΝΑΡ και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με συγκέντρωση που γινόταν την ίδια ώρα από αρνητές της μάσκας για τον κορονοϊό. Κάποιοι από τους ελάχιστους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντέδρασαν, αντικρίζοντας την πορεία για τον Ζακ, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από ομάδες των ΜΑΤ και η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποκρύψουν τις ευθύνες, να στιγματίσουν το θύμα, όπως γίνεται από κάθε φορέα συστημικής καταπίεσης που μας αντιμετωπίζει ως αναλώσιμα. Δεν τα κατάφεραν, όμως, γιατί χιλιάδες άνθρωποι αντιδράσαμε και δεν αποδεχτήκαμε τη φρίκη ως “κανονικότητα”. Το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης έγινε παγκόσμια καμπάνια, ένα αίτημα που στις 21 Οκτωβρίου θα μας βρει όλα στις δικαστικές αίθουσες», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ/τη Zackie.

Πηγή
Author: Εύα Παπαδοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...